terhesség második trimeszter várandósság hányinger aranyér csípőfájdalom hátfájás kismama torna alvási pozíciók pihenőpárna pocakmatrac mellfeszülés pocak

A 13. héttől kezdődően belépsz a második trimeszterbe. A szakirodalom szerint ekkor minden kismama kivirul, és a terhesség semmilyen negatív velejárójával nem találkozik...azért óvatosan ezzel a kijelentéssel, én ezt simán megcáfolom. 

Ha Te is hasonlóan paramami vagy, mint én, akkor bizony itt is találsz aggódnivalót, de én azért vagyok most, hogy megnyugtassalak :) Lássuk milyen negatív dolgokkal találkozhatsz: 

  • hányinger továbbra is: ez bizony mindenkinél más. Van, akinél nem múlik el az első trimeszter után, akár az egész 9 hónapodat végigkísérheti. Ez se nem rossz, se nem jó, egyszerűen el kell fogadni. - Nekem személy szerint a 14. héten véglegesen eltűnt. 
  • alhasi feszülés, puffadás: ez bizony bármikor jelentkezhet, kicsit olyan érzés, mintha a hasad szét akarna pukkanni, és olykor görcsök is kísérik. Ha ezt érzed, feküdj hanyatt és rakd fel a lábaidat, egy idő után mérséklődik, valamint ha eddig nem kezdtél el magnéziumot szedni napi rendszerességgel, akkor itt az ideje. - Én a 17. hét környékén éreztem legelőször, és heteken át tartott.
  • nyilallások: ezt szintén bármikor érezheted. Amennyiben csak pár másodpercig tart, és nem állandó, akkor nincs mitől megijedni. Tágul a méhed és nyúlnak a szalagok, amely bizony ilyen érzéssel jár. Ugyanakkor ha sokáig tartó, késszúrás szerű érzésed van, ami sehogy nem múlik, érdemes felhívni az orvost vagy a védőnőt. - Nagyon sokszor előfordultak nálam pár perces nyilallások, semmi problémát nem okoztak a pillanatnyi kellemetlenségen kívül.
  • pocak gyors növekedése: ez alkati kérdés, és függ attól is, hogy hol tapadt meg a méhlepény, és hogy mennyit sportoltál terhesség előtt. Ha nem túl erős a hasizmod, akkor bizony már hamar kerekedsz, és ez sajnos a bőr szétrepedésével is járhat. Ezt megelőzheted, ha minden reggel és este zsíros testápolóval vagy babaolajjal bekened a pocakodat és a melleidet, mert különben striák alakulhatnak ki, amik utólag már nem lesznek eltüntethetőek.  - Nekem nagyon hamar, nagyon nagy pocakom lett, de a kenegetésnek köszönhetően nem repedt a bőröm. Még.
  • mellfájdalom: ez is egyedi, van akinek elmúlik a 12. héten, van akinek akkor erősödik fel. A mell bármikor elkezdhet nőni, akár egy kosárméretet is gyarapodhat hirtelen, ami nyilvánvalóan feszülő érzéssel társul, valamint a mellbimbók is elkezdhetek sötétedni. - Az én melleim a második trimeszterben kezdtek el igazán fájni, ekkor már érdemes sportmelltartóra váltani, mert sokkal kényelmesebb.
  • aranyér: na igen :) Ha aranyérre hajlamos vagy, akkor el kell szomorítsalak, mert a terhesség alatt hatványozottan ki fog jönni...úgy ahogy mondom: kijön...Ennek oka, hogy az ereket nyomhatja a baba, ahogy egyre nő benned. Sajnos az aranyérrel igazából semmit nem tudsz csinálni, megpróbálhatod visszanyomni, de nem fogsz sikerrel járni, és talán nem is érdemes ezzel kísérlezetni. Amíg fájdalmat nem érzel, addig nem szabad piszkálni, de ha fáj, akkor használj rá Sperti kenőcsöt és kúpot kúraszerűen, ez terhesség alatt teljesen megengedett. Detralex kapszula is segíthet, de csak harmadik trimesztertől ajánlott. - Személy szerint sokkot kaptam az aranyeremtől, mert nem túl esztétikus, de proktológus orvos megnyugtatott, hogy ez sajnos sokaknál így van, nem egy ördögtől való dolog. Terhesség és szülés után magától vissza kell húzódjon, ha mégsem, akkor egy sebész megoldja. 
  • csípő-és hátfájdalom: nem tudom elhinni, hogy létezik olyan nő, aki ezt ne élné át terhesség alatt. Imádok terhes lenni, imádom a babámat, de ez a fájdalom gyilkos... Nálam éjszaka jelentkezik, hiszen oldalt "illik" aludni, ami miatt nyomom a csípőmet, így óránként fájdalomra ébredek már a terhesség elejétől fogva. Viszont amióta el kezdett nőni a pocakom látványosan, a megváltozott tartás miatt a gerincem is fáj egész éjszaka. - Napokig kerestem, hogy mik lehetnek erre a megoldások (hiszen kell legyen!!!), és mindenképp ajánlom alváshoz a kismama pihenőpárnát, nekem nagyon bevált, valamint tornázz otthon naponta pár percet. Tornához a következőt javaslom: KISMAMA TORNA VIDEÓ
terhesség második trimeszter várandósság hányinger aranyér csípőfájdalom hátfájás kismama torna alvási pozíciók pihenőpárna pocakmatrac mellfeszülés pocak
Kismama pihenőpárna
Forrás: http://bharatmoms.com/
  • alvási pozíciók: amennyiben fanatikus hasonalvó voltál, akkor bizony leszel bajban. Amíg nem kezd el nőni a pocakod, addig alhatsz bárhogy, de utána már szigorúan csak az oldalt fekvés ajánlott. Ha ehhez nem vagy hozzászokva, sajnos az a fenti fájdalmakhoz vezet. - Így jártam én is, ki kell bírni, habár már vannak hasonlóan vicces megoldások hason alváshoz: :D
terhesség második trimeszter várandósság hányinger aranyér csípőfájdalom hátfájás kismama torna alvási pozíciók pihenőpárna pocakmatrac mellfeszülés pocak
Pocakmatrac by Holo Lilo Ltd

Következő posztomban tovább részletezem a második trimeszter szépségeit :) Folyt. köv.