Szerintem minden várandós nő ezt várja a legjobban, hogy érezze, ahogy a baba mozog. 

Mikor fogod őt először érezni? 

Ha nem az első babádat várod, akkor akár a 14-15. héttől már érezhetsz apró mozgásokat. Ennek oka, hogy Te már tudod, mire kell figyelj :)

Viszont ha első babádat várod, akkor valószínűleg a 18-20. hét környékén érzed őt először. De ha addig nem történik semmi, akkor se ess kétségbe, mert vannak tényezők, amik ezt befolyásolják. Pl. ha a méhlepény a mellső falon tapadt meg, akkor előfordulhat, hogy csak a 21-22. hétre érzed határozottan a mozgást. Ez nem azt jelenti, hogy addig nem mozgott a babád, csupán Te még nem érezhetted. 

Mit fogsz először érezni? 

Olyasmit, mint a bélmozgás. Sőt, lehet hogy sokáig ezzel össze is téveszted. Ahhoz hasonlít, mintha 1-1 buborék pukkanna ki a hasadban, vagy érezhetsz belső simogatást is. Ezt mind ő csinálja, a tudtodra adja, hogy bizony ő ott van benned.

És ha paramami vagy, elkezdesz aggódni...

Ó igen, ne is tagadd :) Eddig azt hitted, hogy ha megmozdul, akkor már mennyivel nyugodtabb leszel. És eljönnek a napok, amikor a bébi szórakozik veled, és akár 2 napig meg se moccan. Ekkor természetesen kétségbe esel, rohansz a védőnőhöz vagy az orvoshoz szívhangot nézetni. Hogy ezt elkerüljük, elárulok Neked pár dolgot: 

  • a baba nem egész nap mozog. Sőt. A nap nagy részében ő alszik, a mozgásod, a séta elringatja, és esze ágában sem lesz akrobatikázni odabent. 
  • a baba nem minden nap mozog ugyanolyan intenzitással, így előfordulhat, hogy egy-egy napokat nem érzel. Van olyan, hogy egyik nap kibulizza magát, majd a következő nap belustul, ez teljesen normális, Te sem vagy minden nap ugyanolyan aktív :)
  • a baba néha csak gyengéket rúg. Ezzel sincs baj, nem az számít, hogy hogyan mozog a baba, a lényeg, hogy mozogjon. Ha ez egy gyenge mocorgás, akkor is megnyugodhatsz, ő valószínűleg teljesen jól van. 

Van pár módszer arra is, hogyan bírd mozgásra a babát, amikor már kezdesz becsavarodni az aggodalomtól: 

  • a pocaksimogatást nagyon szeretik, ha sokáig szuggerálod, és gondolsz rá, egy idő után jelezni fog ott, ahol a kezed van
  • igyál egy kólát vagy kávét, vagy egyél egy kis csokit, ez felpörgeti őt, és valószínűleg el is kezd mocorogni
  • ebéd után feküdj a bal oldaladra, 20 perc fekvés alatt meg kell mozduljon. Ha ez apró mozgás, az is rendben van, figyelgesd. 

Alapvetően az a normális, ha egy napon belül legalább 10 magzatmozgást tudsz megszámolni, mindegy milyen intenzitással. 

Ha ennek ellenére sem érzel semmi mozgást 24 órán belül, akkor érdemes elmenni a védőnőhöz, aki Doppler segítségével azonnal tud nézni szívhangot, és így Te is hamarabb megnyugszol. 

Amikor a baba mozgása megváltozik

Míg a második trimeszter végén már szinte minden nap intenzíven fogod érezni a babamozgást, a harmadik trimeszterre ez elkezd átalakulni. Nem enyhül és nem is erősödik, csak más. A babának ekkor már egyre kevesebb a helye, így nem erős rúgásokat fogsz már érezni a 30. hét után, hanem "fészkelődést". Hol az egyik oldalon nyomja majd ki magát, hol a másikon, néha egészen elképesztően el fog deformálódni a pocakod.

Illetve ez az az időszak, amikor a babád már érezhetően csuklani fog, mert nagyokat kortyol a magzatvízből, és félrenyeli. Ez annak a jele, hogy edzi a tüdejét, ami folyamatosan egyre fejlettebb, és próbál levegőt venni odabent, de természetesen nem tud, így csuklás lesz a vége, amit ritmikus lüktetésként fogsz érezni. Egy nap akár tucatszor is előfordulhat ez, a babád ebből semmi negatívat nem érzékel, és nem is árt neki. 

Konklúzió: igyekezz ne túlaggódni a baba mozgását, de nyilván azért normál keretek között legyél elővigyázatos, és minden nap figyelgesd.