teherbeesés meddőség ovuláció menstruáció

Mint minden normális pár, egy idő után (8 év) elkezdtünk gondolkozni a gyermekvállaláson. Nem vagyunk összeházasodva, de ez sosem érdekelt minket igazán. 7 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, előtte normális ciklusaim voltak, kb. 26 naposak, normális mennyiségű vérzéssel, és szerencsére sosem voltam az a görcsölős fajta. Befejeztem a gyógyszerszedést, és kíváncsian vártam mi következik. 

Ha abbahagyod a gyógyszert, két fajta forgatókönyv létezik: van akinek egyből kialakul újra a normál ciklusa, és szinte azonnal teherbe esik. Totális tévhit, hogy várni kell pár hónapot a tisztulásra, hiszen nincs mi tisztuljon, annyira alacsony ezeknek a hormontartalma. Gondolj bele, hogy ha egy szemet kihagysz, akkor is teherbe eshetsz, tehát nem lehet túl erős. Abbahagyás után egyébként nagyobb is az esélye a fogantatásnak, hiszen a hormonok az egekbe szöknek, miután évekig korlátozva voltak. 

A másik eshetőség, hogy valakinek akár hónapokig nem jön meg, és a baba nem sikerül. Na hát én a kettő keveréke vagyok: a menzeszem visszaállt, és 26 naponta megjött, ugyanakkor nagyon gyengén. Míg gyógyszer előtt 4-5 napig is eltartott, most örültem, ha a második nap volt valami folt a betéten. Eltelt 9 hónap úgy, hogy nem estem teherbe. 

Hogy miket próbáltam ki ez idő alatt? Mindent, amit a neten találtam.

- ovulációs tesztek: az ovulációs teszt kizárólag akkor pozitív, ha mindkét csík azonosan erős. Érdemes késő délutáni időpontban csinálni, hiszen az LH hormon ekkor magasabb, és ez azt hivatott kimutatni. Ha egy ovu teszt pozitív, akkor másnap (!) kell együtt lenni, mert 24 óra múlva lesz tüszőrepedés. Nekem ebben a 9 hónapban csak negatív tesztem volt. 

- gyógynövényes teák: én nem mondom, lehet hogy valakinek hat. De horror áron rendeltünk egy „teherbeejtő“ csomagot, párommal együtt ittuk minden nap pontosan, és nem történt az ég világon semmi.

- méhpempő: nyalogattam én minden nap, hát mit ne mondjak, gusztustalan az íze. Ez is teherbeesést ígér, de én a helyedben ezt nem hinném el, max csak egészséges, az viszont vitathatatlan. 

- akrobatika szex után: ha gyertyaállásból lehetne indulni az olimpián, aranyérmes lennék. Minden pózt, mozdulatsort kipróbáltam (itt megjegyzem teherbeesni ezek nélkül tudtam).

- E-vitamin: na ettől is teherbe esel állítólag. Amúgy meg nem, ez csak egy vitamin a sok közül. De ha nagyon bízol benne, lehet elhiszed, mert az okosok szerint erősíti a méhnyálkahártya vastagodását a tüszőrepedés utáni időszakban. Végülis vitamin, nem is drága, egy próbát megér. 

- terhesvitaminok: ne költsd erre a pénzt előre, elegendő akkor, ha kiderül, tényleg terhes vagy. Ugyanis nem befolyásol semmit, főleg ha változatosan étkezel, és minden vitaminból jut a szervezetedbe.

- hőmérőzés: hozzám is eljutott természetesen a hőmérőzés módszere, görbét is vezettem bőszen. Ennek lényege, hogy a menzesz első napjától minden reggel felkelés előtt (lehetőleg óramű pontossággal) meg kell mérni a hőt digitális mérővel. Ha ezt minden nap feljegyzed, kapsz egy szép görbét, amely a ciklus feléig alacsonyabb hő (nekem kb. 36,5), majd ovuláció előtt hirtelen leesik (36), és ovu napján szépen megemelkedik (36,8-37). Ez ilyen magas is marad a következő menstruációig, de ha megfogant a baba, akkor fent maradállítólag... TÉVES! Direkt megmértem terhesen, és 36 alatt volt a hőm :) tehát újra leesett.

Az első 9 hónapban az orvosok sajnos a legtöbb helyen nem fognak veled foglalkozni, olyan közhelyeket mondogatnak, hogy idő kell ehhez, és majd jön a maga idejében. Nem, nem fog jönni, ha valami nincs rendben, és ezt mihamarabb ki kell vizsgáltatni. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!