teherbeesés  meddőség folliculometria kivizsgálás

Eleve borzasztó neve van, hiszen valamilyen szinten már el is könyvelnek meddőnek, pedig nem, nem vagy az.

Mikor már majdnemhogy boszorkányhoz is elmentem, az orvoshoz is bejelentkeztem, hiszen tudni akartam miért nem sikerül. Fiatal vagyok, életerős, egészséges, hát mi bajom lehet? 

Hogy fel tudjatok készülni, mit is takar a meddőségi kivizsgálás, hát leírom:

- Vérvétel: nem egy hagyományos vérvétel, itt megnézik a hormonok mennyiségét. Ebből kiszűrhető a PCOS betegség, illetve az is kiderül, ha valakinek nagyon kevés az LH hormonja (ami megrepesztené a tüszőket). Nekem az utóbbi derült ki.

- Folliculometria (ultrahang): nyilván meg kell nézni mi van odabent, amelyet a ciklusod 12-14. napja között fognak megtenni. Ez alapján kiderülhet, hogy milyen alakú a méh, illetve hogy a ciklusod első felében érnek-e tüszők maguktól a petefészekben. Később ezek a tüszők repednek meg, és kiszabadul a petesejt. Azonban sokaknak nincs tüsző, vagy túl kicsi, így megrepedés helyett felszívódik, vagy épp cisztává alakul, és túl nagyra nő. A vizsgálat alapján kiderült, hogy nekem vannak tüszőim, szép nagyok, repednek is maguktól (de akkor az ovu teszt miért negatív?)

- Bakteriológiai teszt: kenetet vesznek, fontos hogy kiszűrjék ezt is, hogy nincs-e baj. A tesztem negatív.

- Hormonkezelés: Ha az előbbi vizsgálatokkal minden rendben, akkor 3 ciklust végig lehet vinni hormonokkal. Nagyon vigyázzunk, mert ez nem mindenkinek indokolt, és többet árthat, mint használ. A Clostilbegyt nevű gyógyszert a ciklus 2. napjától 5 napig kell 2x1-es adagban szedni, mely elősegíti, hogy a 14. ciklusnapra szép nagy tüszőid legyenek. A 14. napon ezeket a tüszőket egy tüszőrepesztő injekcióval (Pregnyl) megrepesztik, majd a 18. nap körül Progesterone 3x1 pótlást adnak. Ezzel lefedik azokat a hormonokat, amelyet normál esetben a szervezetednek termelnie kellene. Ugyanakkor ez nem mindenkinél hatásos, nálam sem volt az. 

- HSG (petevezeték-átjárhatósági vizsgálat): ennek a vizsgálatnak nem szabad fájjon, de én ordítani tudtam volna. A méhbe konrasztanyagot fecskendeznek (ki vagy terülve egy műtőasztalon, mint egy béka...), és ezáltal megnézik, átjárhatók-e a vezetékek. Átjárhatónak minősítették, de az egyiknél gondot láttak, viszont nem tudták megállapítani mi az (utólag is gratulálok...).

- Spermavizsgálat: igen, sajnos a férfiaknak is át kell ezen esni, ha akarják, ha nem. Nagyon nehezen veszik rá magukat, és meg is értem, SZTK-ban csinálva ez állati megalázó, idejében kezdjétek el a párotok felkészítését erre. Ha kérdezik: igen, ott kell bizony mintát adni, és nem úgy mint az amerikai filmekben, nincs ám újság vagy pornófilm, csak egy rideg szoba, és a szoba előtt egy várakozó asszisztens, aki kellőképpen türelmetlen. 

Minden megvolt. Ekkor jött a feketeleves: az eredmény sajnos meddőség, a páromnak nincs elég spermája (de hát fiatalabb mint én!!!), nekem meg a HSG mutatott rossz adatot az egyik vezetéknél. 

Ekkor picit darabokra törtünk, és a sok sírás és sikertelenség után közölték velem, hogy nem eshetek természetes úton teherbe, és a párom amúgy meddő. Meg én is. Hogy miért? Nem tudják, fogalmuk sincs. Ekkor olyan tehetetlenséget éreztem, hogy otthagytam ezt a kórházat, és eldöntöttem, hogy máshol keresek megoldást, és szerencsére találtam is. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!