teherbeesés meddőség endometriózis lapar műtét

Eldöntöttük, máshol próbálkozunk, mert az nem lehet, hogy nekünk sosem lesz gyerekünk.

Szerencsére nem kellett messze menni, mert a megyeszékhelyen találtunk először egy andrológust, aki kifejezetten férfi meddőséggel foglalkozik. A párom elment kivizsgáltatni magát. Mivel ez magánrendelés volt, így otthonról vihettük a mintát, ami hadd ne mondjam mennyivel megkönnyítette a helyzetünket... Elegendő volt egy órán belül beérni vele. A doktor úr megvizsgálta, és közölte, hogy a párom eredménye átlag feletti, és egyáltalán nem meddő. A lakóhelyünkön valószínűleg elronthatták a labort, és ezzel nem kevés fejfájást okoztak nekünk. 

Erre felbuzdulva én is léptem, és ugyanitt megkerestem egy meddőségi specialistát (már megint ez a szó, de próbáltam elfogadni). Mindösszesen 1 hónapig követte a ciklusomat ultrahangon, és azonnal műtétet javasolt, mert már sejtett valamit...  

A műtéten hystero-laparoscopiát hajtottak végre, ami lényegében egy méhtükrözés. Az orvos felkészített, hogy nem vágnak, csupán 3 bemeneti nyílás lesz a laparnak (1 a köldöknél, 2 a bikinivonal alatt diszkréten). 

Azoknak, akik esetleg egy ilyen műtét előtt állnak, leírom, hogy is megy ez általában, és hogy miért ne féljetek belevágni: 

- a műtét előtti napon fekszel be. Reggel még ehetsz otthon, utána már semmit, de inni még ezen a napon lehet. Délután megkapod a beöntést, ami nem kellemes, de simán ki lehet bírni. Éjszakára adnak egy altatót, hogy a másnapi műtét előtt kellően kipihenhesd magad, és ne izgasd halálra magad feleslegesen. 

- a műtét napján bekötik az infúziót, a katétert, és adnak egy nyugtatót, ami már szinte az altatás előtt kiüt. Ekkor már inni sem szabad. Mikor betolnak a műtőbe, hat az altató is, semmit nem fogsz érzékelni. A műtét kb. 1 órás. 

- számomra talán az altatásból ébredés volt a legszörnyűbb, mert zokogtam. Ez állítólag egy mellékhatás, talán így jön ki az addigi feszültség, nem tudom. Ezt követően a nap hátralévő részében pihensz, enni még ezen a napon sem szabad. 

- a műtét utáni első éjszaka talán a legrosszabb momentum, de visszagondolva gyerekjáték volt az is. Benned van a katéter, a drain cső, és ezekkel el kell menjél fürdeni, sajnos kötelező. Mindeközben erős menstruációs fájdalmad van, de kérhetsz fájdalomcsillapító injekciót, élj a lehetőséggel... 

- a műtét másnapján reggel már lehet enni, és a csöveket is kiveszik. Hidd el, minden fájdalom egyszerre el fog múlni, már a saját lábadon fogsz menni délelőtt a büfébe. 

- műtét után 2 nappal reggel hazaengednek, és folytatod az addigi életedet. 

Ugye nem is olyan szörnyű? :)

A műtét után az orvos közölte, hogy kiterjedt endometriózisom volt, amit a lakóhelyemen lévő orvosok egyike se vett észre. Tehát befele véreztem, ez okozta azt, hogy alig volt menzeszem, emiatt összenőtt mindkét petevezetékem. Ez annyit jelent, hogy a HSG eredményem is téves, egyik sem átjárható. Az orvos azonban mindent megoldott: az endometriózist még a hasfalamról is leszedte, cisztákat távolított el (amit szintén korábban nem vettek észre), valamint megnyitotta mindkét vezetéket. Az egyik sajnos ennek ellenére sem működik, köszönhetően a sok fejetlenül adott hormonnak...

És ekkor az orvos kimondta azt a mondatot, amire nagyon vártam: „Várjon meg egy vérzést, és utána nyugodtan teherbe eshet.“ TEHÁT NEM VAGYOK MEDDŐ!

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!