Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

#12 - Második trimeszter szépségei

terhesség második trimeszter étvágy hízás libidó babamozgás baba neme büszkeség torna jóga szülésfelkészítő

Előző posztomban leírtam, milyen negatívumokkal szembesülhetsz a második trimeszterben, de hogy ne lombozódj le nagyon, elárulom, sok a pozitívum is :)

Mik ezek? 

  • visszatér az étvágy: sőt, hatványozódik. Ha szerencsés vagy, és elmúlik a hányinger, akkor bizony mostmár mindent ehetsz. Vannak dolgok, amiket a szakirodalom ilyenkor nem ajánl, pl. a csípős vagy fűszerezett ételek, de őszintén megmondom, én mindig azt ettem, amit megkívántam. Azt az elvet követtem, hogy valószínűleg a baba is arra vágyik, így rosszat nem teszek vele. Érdekes, hogy sok olyan dolgot is megettem vagy megittam, amit korábban nem szerettem, és fordítva: korábbi kedvenc ételemet egész terhesség alatt nem tudtam lenyelni. Ehhez kapcsolódik, hogy ha rendeződik az étkezésed, akkor nem feltétlen van szükséged a továbbiakban a terhesvitaminokra. A szervezetednek ilyenkor egyedül D vitamin és magnézium kell, elegendő ezeket szedni. 
  • hízás: én ezt akkoris pozitívumnak sorolom, mert az első trimeszterben a legtöbb kismama sokat fogy, ami nem jó. Egy kismama úgy gyönyörű, ha a pocakjával együtt kicsit gömbölyűbb lesz, nyilván a realitás talaján maradva :)
  • libidó növekedése: a második trimeszterben a legtöbb kismama szexuálisan aktívabb lesz. Még nincs nagy pocak, így nem zavaró, és a kellemetlen tünetek sem annyira jelentkeznek már, mint pl. a hányinger vagy fáradtság. Amennyiben nem vagy veszélyeztetett terhes, természetesen a szex megengedett, de csak annyi, amennyi jól esik. 
  • kisfiú vagy kislány?: ha elmész egy 4d ultrahangra a 16. hét környékén, és nem túl szégyenlős a babócád, akkor bizony ez már ekkor kiderülhet, így elkezdhettek gondolkozni a neveken, amivel még hetekig úgyse fogtok dűlőre jutni...:) Egy kis segítség: ENGEDÉLYEZETT UTÓNEVEK

    terhesség második trimeszter étvágy hízás libidó babamozgás baba neme büszkeség torna jóga szülésfelkészítő

  • torna: a tornát sok kismamának nem ajánlják az első trimeszterben, mert veszélyes lehet, de a 12. héttől már nyugodtan alkalmazható. Nyilván nem a kőkemény aerobic edzéssel kell folytatni a mozgást, mint terhesség előtt, hanem a sokkal lágyabb kismama tornával vagy jógával. Fontos azonban, hogy ha torna közben nem érzed komfortosan magad, hányingered van, esetleg szédülsz, akkor azonnal hagyd abba. 

terhesség második trimeszter étvágy hízás libidó babamozgás baba neme büszkeség torna jóga szülésfelkészítő

  • a baba első mozgásai: talán az egész terhességben ez a legcsodálatosabb dolog. Amennyiben első babádat várod, akkor kb. a 18-22. hét között fogod őt először érezni, amennyiben már nem az első, akkor akár a 14. héttől már érezhető. Ennek oka, hogy a tapasztaltabb kismamák már tudják, mire kell figyelni, míg Te lehet, hogy csak bélmozgásnak tulajdonítod ezt. Az első mozgás talán úgy írható le, mint egy belső simogatás, vagy egy buborék kipukkanása a pocakodban. Ez már ő, de hidd el, tudni fogod :) 
  • büszkeség: ez az érzés talán a legfontosabb és legmeghatározóbb ilyenkor. Mivel már kezd látszani a pocakod, így tényleg világgá kürtölheted, hogy Te bizony Anya leszel! (ha még nem tetted meg) Az emberek 90%-a ilyenkor nagyon cuki Veled, a széltől is óvni fognak, így a környezeted szeretetét hatványozottan érzed majd. 

A kórházak szinte minden városban szerveznek szülésfelkészítő tanfolyamokat, melyek teljesen ingyenesek, így érdemes ezeken részt venni. Amennyiben még nem voltál, kérdezd meg a védőnődet, mikor van a legközelebbi tanfolyam, hogy elmehess. Hidd el, nagyon hasznos, hiszen más kismamákat is megismerhetsz, valamint a védőnők részletesen beszélnek az újszülött gondozásáról, a szoptatásról, a megfelelő táplálkozásról, a csecsemő újraélesztésről, a koraszülésről, valamint lehetőséged van megtekinteni az adott kórház szülőszobáját is. 

De még mindig nincs vége a második trimeszternek, hiszen vizsgálatok is várnak rád a 12-28. hét között bőven. Folyt. köv. 

0 Tovább

#8 - Mikor két szív egyszerre dobban benned

terhesség első trimeszter hányás hányinger fáradtság szexuális libidó immunrendszer étvágytalanság bejelentés koffein gyógyszerek nátha

Igazából a legkritikusabb időszak addig tart, amíg az ultrahangon nem észlelik azt a pulzáló kis valamit, ami a pici szíve. Ez a megnyugvás első fázisa, és kb. a 7. hétig fog ez megtörténni. Ne ess kétségbe, ha a 6. héten még semmi nem látszik, a fogantatás ideje mindig csak egy találgatás az orvosok részéről is, nagyon ritka, hogy eltalálják a pici pontos korát. 

Eddig talán nem is érzel semmilyen tünetet az ég világon, ami teljesen normális, mert a java majd csak most jön. 

Vegyük sorra milyen tünetek lehetnek az első 12 hétben az előző posztomban leírtakon kívül (a görcsölésről, folyásról és mellfeszülésről a 7-es posztban írtam részletesen)

- hányinger, émelygés: bizony a legtöbb nő esetében ez előfordul, mindenkinél más mértékben. Nem jelent semmit az se, ha folyamatosan hánysz, és az se ha teljesen jól érzed magad, nem kell a rossz tüneteket keresni, hogy biztos legyél a terhességedben. A hányinger egészen furcsa, talán ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor nagyon éhes vagy, már olyannyira, hogy hányingered van. Na hát ez pont ilyen. Lehet eszel egy jóízűt, majd fél óra múlva rohansz a wc-re. Legyen a táskádban mindig víz és valami kekszféle.

- undor, étvágytalanság: a fogyás az első trimeszterben teljesen normális és rendjén van, nem kell tőle megijedni, és 4 kilót adtam le azonnal. A pici így is kap elég tápanyagot, ettől ne félj. Sok ételtől meg fogsz undorodni, amit annak idején két pofára ettél, ez is mindenkinél más. 

- szexuális étvágy: a nagykönyvek azt írják, hogy a libidó ilyenkor csökken. Én nem biztos, hogy ennek tudnám ezt be, mert talán a vágy ugyanúgy megvan, de a féltés sajnos erősebb, pláne ha hasonlóan sokat küzdöttetek a babáért, mint én. Amennyiben nem veszélyeztetett terhességről van szó, a szex abszolút megengedett, persze ne vigyétek túlzásba, csak ahogy jól esik. 

- az immunrendszer legyengülése: ezzel kapcsolatban a saját példámat tudom elmesélni, ugyanis az első 12 hétben folyamatosan beteg voltam. Vírusos nátha, vírusos hasmenés, kötőhártya-gyulladás.... Sajnos az immunrendszer hirtelen esik vissza ilyenkor, így elkaphatsz mindenfélét. Ugyanakkor tudj róla, hogy amíg a betegséget nem kíséri tartós, magas láz (38,5 felettiről beszélünk), az esetben a babára SEMMILYEN hatással nincs. A 37-38 celsius közötti hőmérséklet terhesen NEM láz, ezt jegyezd meg, hiszen a baba miatt alapvetően lehet magasabb a hőd. Nehezítő tényező, hogy gyógyszert semmi esetben nem szedhetsz be, a legjobb ilyenkor az összeset kerülni. Ha mégis lázad van, akkor segíthet a hűtőfürdő, vagy a paracetamol alapú lázcsillapítók, de csak módjával. Náthára inkább használd a következő természetes antibiotikumot: 1 dl méz, 2 gerezd fokhagyma szétnyomva, egy fél citrom leve, és reszelt gyömbér. Ezt összekutyulod, és állni hagyod, majd naponta többször rájársz 1-1 kanállal. Borzalmas íze van, előre szólok, de nem sok más esélyed van :)

- fáradtság: ez függ a vérnyomástól is. Ha alacsony, akkor állva elbírsz majd aludni, mint a lovak. Bárhol. Az én tájékozódásom szerint talán ez a tünet az, ami szinte minden kismamánál jelentkezik kivétel nélkül. 

Ezek a tünetek egészen a 13-14. hétig kitartanak, sőt valakinél egész terhesség alatt. Lehet, hogy a 12. hét körül azt fogod érezni, hogy minden tüneted megszűnt, ez nem kell, hogy rosszat jelentsen, csak egyszerűen a szervezeted alkalmazkodott. De ha azt érzed, hogy egyszerre tényleg MINDEN megszűnt, és az megnyugtat, akkor menj el egy gyors ultrahangra. Az orvos mindig meg tudja Neked erősíteni, hogy a baba szíve dobog, és teljesen jól van, és ez jó dolog. 

És még egy dolog: a 6 hetes szabály! Jegyezd meg, hogy az első 6 hétben (tehát a menstruáció elmaradása utáni kb. 2 hétig) semmi rossz dolog nem hat a babádra! Alkoholt fogyasztottál? Cigiztél? Gyógyszert szedtél? Egyik se számít, mert nem jut el a babádhoz. Viszont a 6. héten azonnal hagyj fel minden káros szenvedéllyel a kicsi érdekében. 

DE! Kivételt képez a koffein, amely kis mértékben teljesen megengedett. Sőt. Ha alacsony a vérnyomásod, akkor napi két kávé vagy tea még javasolt is. Nem kell attól félned, hogy a babának baja lesz tőle, én napi kétszer vittem be koffeint, és nem lett gond, sajnos enélkül elalszol... Nyilván ne igyál ennél sokkal többet, de a koffeintől nem kell annyira távol tartanod magad.

A 13. hétig ezer dolgod van a rosszullétek mellett, kösd fel a gatyát. Hogy mik ezek, azt a következő posztokban leírom részletesen. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!

0 Tovább

A meddőség nem létezik

blogavatar

Utam az anyaságig. A történetem, hogy legalább TE ne aggódj annyit, amennyit én :)

Utolsó kommentek