#15 - Az alattomos endometriózis

Mivel sajnos a meddőnek titulált nők közel 25-40%-át érinti, így fontosnak tartom, hogy kicsit kifejtsem, mi is az az endometriózis. Nem vagyok orvos, de rengeteget olvastam róla, lévén, hogy én is érintett vagyok, így összeszedem Nektek a legfontosabb tudnivalókat. 

Az endometriózis a feltételezett meddőség leggyakoribb oka, de kezelhető és felismerhető, így nem egyenlő azzal, hogy meddő vagy és ezt senkinek ne is hidd el!

Kezdjük az alapoknál. Hogyan is menstrálunk? 

A ciklusod során az endometrium (másnéven méhnyálkahártya) folyamatosan vastagodik, készül az esetleges terhesség befogadására. Amennyiben ez nem történik meg a ciklus végén, úgy a hormonszint lecsökken, a méhnyálkahártya pedig lelökődik és vérzés formájában távozik. Így telik minden női hónap :)

Mi is az endometriózis? 

Egy nőgyógyászati kórkép, mely elsősorban a még gyermeketlen nőket érinti, életkortól függetlenül. Arra, hogy mi alakítja ki, sajnos még csak teóriák születtek, nem lehet pontosan meghatározni. Lényege, hogy a méhnyálkahártya nem csak a méhen belül, hanem méhen kívül is megjelenik, és a ciklus során ugyanúgy vastagszik, majd leválik. A nagy probléma ezzel az, hogy mivel nem a méhedben van, így ezzel befele vérzel, amely vér hegeket, összenövéseket, cisztákat alakíthat. Például nagyon szépen össze tudja növeszteni a petevezetékeket, mely esetben valóban nem fogsz tudni teherbe esni természetes úton, amíg nincs orvosolva a probléma. 

Fontos tudni, hogy mint minden betegségnek, az endometriózisnak is vannak fokozatai, így nagyon fontos időben elkapni a kis alattomost. Sajnos az endometriózist alapvetően laboreredménnyel vagy ultrahanggal NEM lehet kimutatni, csupán tüneti jelek utalhatnak a betegségre. Ezek a tünetek lehetnek: 

  • ha nagyon fájdalmas és erős a menstruációd
  • ha évek óta nem esel teherbe, és nem tudják az orvosok kideríteni az okát

Ugyanakkor el kell mondjam, hogy a fenti tünetek nem biztosan utalnak a betegségre. Személy szerint nekem sosem voltak fájdalmaim, sosem volt erős mentruációm, sőt....2 napnál nem igen tartott tovább, mégis hasfalra kiterjedt endometriózisom volt, ami mindent összenövesztett, és cisztákat is kialakított. 

Az endometriózis kimutatása 100%-os pontossággal kizárólag laparoszkópos technikával lehetséges, mellyel a betegség sikeresen kezelhető is, és az összenövések is megszüntethetőek azonnal. A laparos műtétről korábbi posztomban részletesen írtam, tényleg nem kell tőle megijedni, egy rutin eljárásról van szó, ami nem is fáj annyira. 

Megszüntethető az endometriózis? 

Az általános orvosi vélemények szerint csak időszakosan kezelhető. Amennyiben a műtét során eltávolítják a nyálkahártyát a méhen kívüli részekről, a beteg tünetmentes lehet akár évekig. Ugyanakkor ez éppen azért ilyen alattomos betegség, mert visszanőhet, és sok nőnél ez meg is történik, így pár évente kezelést igényel, de abszolút szinten tartható. 

Ugyanakkor a legtöbb orvos arról vélekedik, hogy ha az endometriózis kezelése után valaki teherbe esik, akkor a probléma nagy valószínűséggel soha többet nem fog jelentkezni. A várandósság nem csak egy csoda, de valószínűleg egy ellenszer is az endometriózissal szemben! :)

0 Tovább

#4 - Ne nyugodj bele, derítsd ki!

teherbeesés meddőség endometriózis lapar műtét

Eldöntöttük, máshol próbálkozunk, mert az nem lehet, hogy nekünk sosem lesz gyerekünk.

Szerencsére nem kellett messze menni, mert a megyeszékhelyen találtunk először egy andrológust, aki kifejezetten férfi meddőséggel foglalkozik. A párom elment kivizsgáltatni magát. Mivel ez magánrendelés volt, így otthonról vihettük a mintát, ami hadd ne mondjam mennyivel megkönnyítette a helyzetünket... Elegendő volt egy órán belül beérni vele. A doktor úr megvizsgálta, és közölte, hogy a párom eredménye átlag feletti, és egyáltalán nem meddő. A lakóhelyünkön valószínűleg elronthatták a labort, és ezzel nem kevés fejfájást okoztak nekünk. 

Erre felbuzdulva én is léptem, és ugyanitt megkerestem egy meddőségi specialistát (már megint ez a szó, de próbáltam elfogadni). Mindösszesen 1 hónapig követte a ciklusomat ultrahangon, és azonnal műtétet javasolt, mert már sejtett valamit...  

A műtéten hystero-laparoscopiát hajtottak végre, ami lényegében egy méhtükrözés. Az orvos felkészített, hogy nem vágnak, csupán 3 bemeneti nyílás lesz a laparnak (1 a köldöknél, 2 a bikinivonal alatt diszkréten). 

Azoknak, akik esetleg egy ilyen műtét előtt állnak, leírom, hogy is megy ez általában, és hogy miért ne féljetek belevágni: 

- a műtét előtti napon fekszel be. Reggel még ehetsz otthon, utána már semmit, de inni még ezen a napon lehet. Délután megkapod a beöntést, ami nem kellemes, de simán ki lehet bírni. Éjszakára adnak egy altatót, hogy a másnapi műtét előtt kellően kipihenhesd magad, és ne izgasd halálra magad feleslegesen. 

- a műtét napján bekötik az infúziót, a katétert, és adnak egy nyugtatót, ami már szinte az altatás előtt kiüt. Ekkor már inni sem szabad. Mikor betolnak a műtőbe, hat az altató is, semmit nem fogsz érzékelni. A műtét kb. 1 órás. 

- számomra talán az altatásból ébredés volt a legszörnyűbb, mert zokogtam. Ez állítólag egy mellékhatás, talán így jön ki az addigi feszültség, nem tudom. Ezt követően a nap hátralévő részében pihensz, enni még ezen a napon sem szabad. 

- a műtét utáni első éjszaka talán a legrosszabb momentum, de visszagondolva gyerekjáték volt az is. Benned van a katéter, a drain cső, és ezekkel el kell menjél fürdeni, sajnos kötelező. Mindeközben erős menstruációs fájdalmad van, de kérhetsz fájdalomcsillapító injekciót, élj a lehetőséggel... 

- a műtét másnapján reggel már lehet enni, és a csöveket is kiveszik. Hidd el, minden fájdalom egyszerre el fog múlni, már a saját lábadon fogsz menni délelőtt a büfébe. 

- műtét után 2 nappal reggel hazaengednek, és folytatod az addigi életedet. 

Ugye nem is olyan szörnyű? :)

A műtét után az orvos közölte, hogy kiterjedt endometriózisom volt, amit a lakóhelyemen lévő orvosok egyike se vett észre. Tehát befele véreztem, ez okozta azt, hogy alig volt menzeszem, emiatt összenőtt mindkét petevezetékem. Ez annyit jelent, hogy a HSG eredményem is téves, egyik sem átjárható. Az orvos azonban mindent megoldott: az endometriózist még a hasfalamról is leszedte, cisztákat távolított el (amit szintén korábban nem vettek észre), valamint megnyitotta mindkét vezetéket. Az egyik sajnos ennek ellenére sem működik, köszönhetően a sok fejetlenül adott hormonnak...

És ekkor az orvos kimondta azt a mondatot, amire nagyon vártam: „Várjon meg egy vérzést, és utána nyugodtan teherbe eshet.“ TEHÁT NEM VAGYOK MEDDŐ!

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával! 

2 Tovább

A meddőség nem létezik

blogavatar

Utam az anyaságig. A történetem, hogy legalább TE ne aggódj annyit, amennyit én :)

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek