#14 – Úristen, mi folyik itt?

magzatvíz szivárgás folyás burokrepedés fertőzés tisztasági betét

Ha Te is hasonlóan aggódós kismama vagy, mint én, akkor bizony ezt a kérdést már olyan százszor tetted fel a terhességed során a bugyidra nézve, és százszor rémültél halálra, hogy biztos baj van a gyerekkel. Na de én azért vagyok, hogy megnyugtassalak! :)

Bizony a tested terhesség alatt hormonális változásokon megy keresztül, így alapvetően a hüvelyi folyás mértéke is jelentősen megnőhet, főleg a várandósság második felében (de ez egyénenként változik). Amennyiben ez sima fehér vagy halványsárga színű és szagtalan, addig a tested öntisztulásáról van szó, így védekezik a sok baci ellen, abszolút normális, a tested védi a babát. Még akkor is, ha ipari mennyiségről beszélünk, és tisztasági betét nélkül nem tudsz élni – így lesz ez még egy darabig... Amennyiben színbeli eltérést tapasztalsz (pl. zöldes vagy szürkés, és egyáltalán nem szagtalan), az esetben érdemes az orvosoddal kenetet vetetni, hiszen abból kiderülhet, hogy van-e valamilyen hüvelyi fertőzésed. Ha van, akkor sem kell megijedni, amíg zárt a méhszáj, addig a babádhoz semmi nem fog tudni feljutni.

És itt következik az, hogy elkezded olvasni a netes fórumokat, ahol majd jól rádijesztenek, hogy bizony a magzatvized szivárog, szaladj az orvosodhoz... Tegyük tisztába ezt, hogy mit is jelent a szivárgás!

A magzatvíz bizonyos esetekben valóban elkezdhet szivárogni, akár már a második trimeszterben. Ennek oka lehet a méhszáj korai kinyílása, vagy a burok felső részén történt repedés (pl. egy extrém nagy súly emelése után). Az összes magzatvíz ilyenkor nem folyik el, csak szivárog szép lassan. Ez nem azért veszélyes, mert a babád körül nem marad víz (ugyanis a magzatvíz újratermelődik 3 óránként), hanem a fertőzések miatt, amelyek így közvetlenül eljuthatnak a babához, és ezt nem célszerű megvárni. Amennyiben ez beigazolódna, akkor valószínű szigorú kórházi fekvésre ítélnek, de ne aggódj, a legtöbbször nem erről van szó, csak feleslegesen parázol.

És jön a kérdésed, hogy mégis honnan tudod majd, hogy magzatvíz vagy folyás? Igen, sajnos nehéz megkülönböztetni, mert a folyás is lehet vízszerű. Az orvos személy szerint nekem úgy magyarázta el, hogy a magzatvíz tényleg víz, színtelen és édeskés illatú és semmi sűrűbb anyagot nem tartalmaz. Tehát ha az kifolyik, akkor úgy kell érezd, mintha kicsit bepisiltél volna, és folyni fog le a lábadon egy kisebb mennyiség... A folyás ezzel ellentétben sűrűbb állagú, még ha vizes is, és a bugyid felfogja jó esetben. Valamint a magzatvíz nem csak néha-néha csorog, hanem folyamatosan szivárog (pl. tesztelheted ezt köhintésre, vagy tüsszentésre). De ha erről fixen meg akarsz győződni, a patikákban már kapható erre kialakított Loritan betét, amely magzatvíz esetén kékes-zöldre elszíneződik, és nincs horror áron. Bővebben ITT olvashatsz erről.

magzatvíz szivárgás folyás burokrepedés fertőzés tisztasági betét
Forrás: www.loritan.hu

Még itt hozzá kell tennem, hogy bizony a terhesség alatt néha picit be is pisilhetsz, főleg mikor a baba egy pörgőrúgást mér a hólyagodra...akarva akaratlanul becsoroghat, nincs ebben semmi szégyellnivaló, a legtökéletesebbekkel is előfordult már :) Ezt is hiheted hirtelen magzatvíz szivárgásnak, de nyilván a vizelet szaga elég jellegzetes, így egyből tudod tesztelni miről van szó.

Konklúzió: ha bizonytalan vagy a magzatvíz szivárgást illetően, kérdezd meg az orvosodat, és meg fog nyugtatni. Amennyiben viszont biztos vagy benne, hogy ez nem folyás, ami távozik, inkább menj el egy gyors vizsgálatra, minthogy gond legyen. De ha megnyugtató adatot akarsz, a kismamák mindössze 2%-ánál fordul elő az, hogy tényleg a magzatvíz szivárog még idő előtt. Ez elég pici arány, döntsd el, hogy Te nem tartozol bele :)

0 Tovább

#7 – A csoda első momentumai

terhesség jelei terhesség görcsölés alhasi feszülés terhességi teszt mellfeszülés folyás szikhólyag

A petezsák először 5 hetesen látszott, és 6 hetesen már a szívműködés is észlelehető volt. Talán ekkor kezdtem el először határtalanul örülni, de sok olyan terhességi tünet van, ami talán ijesztő vagy furcsa lehet. Szedjük össze mik azok, amik már a legelején jelentkezhetnek, mert anno én is sokat böngésztem a netet ezek után:  

  • alhasi görcsölés: brutálisan görcsöltem az első naptól kezdve, folyamatosan éreztem, hogy meg akar jönni. Ez normális, hiszen a szervezeted eleinte úgymond küzd az idegen dolog ellen, és ki akarja lökni. De ha minden oké, akkor nem fogja, nyugodj meg. Már ilyenkor el lehet kezdeni szedni a magnéziumot, akár napi hármat is, nagyobb dózisban, ugyanis ettől a görcsölés megszűnik.
  • erősebb folyás: a fehér vagy sárgás bő folyás tök természetes, ilyenkor hirtelen nagy mennyiségben van, de igazából az egész terhességet végigkíséri. Rakj be egy tisztasági betétet, és ne agyalj rajta. VISZONT ha barnás vagy rózsaszínes a folyás, akkor menj orvoshoz. Nem feltétlen jelent bajt, nagyon sokaknál előfordul, legtöbbször egyszerű progeszteron hiány okozza, ami gyógyszerrel korrigálható (én is szedtem, de én a műtét miatt, hogy biztosra menjünk). Ugyanakkor fontos tudni, hogy a méhen kívüli terhesség egy jele is lehet, de nyilván ezt már az elején ki tudják szűrni ultrahanggal vagy HCG méréssel.
  • alhasi feszülés, nyilallások: nyúlnak a szalagok, tágul a méhed, teljesen természetes a legelején, sőt később is. Ha a fájdalom pár másodpercnél tovább tart, meg kell említeni az orvosnak, de ez sem feltétlen jelent bármit.
  • mellfeszülés: nem feltétlen fáj jobban, mint egyéb esetben, mikor menstruáció előtt állsz. Nekem ugyanolyan volt mint minden menszi alatt. Pedig már minden hónapban nyomkorásztam, hogy hú most jobban fáj, hátha terhes vagyok, aztán mégsem. Nem ezen múlik, ezerféleképpen feszülhet a mell.

Még egy gyors tanács: ha van egy pozitív terhességi teszted, ne csinálj többet! Én beleestem abba a hibába, hogy minden nap csinálgattam, más-más időpontokba, és volt olyan, hogy a reggeli vizeletből negatív tesztet produkáltam. Persze jött a bőgés, hogy biztos elvetéltem, de ma már tudom, szó sincs ilyesmiről. A HCG szint nem minden vizeletből mutatható ugyanolyan intenzíven ki, semmi baj nincs, ha az egyik teszt erős csíkos, a másik halvány, mert a tesztek minősége között is különbség van. A lényeg, amit az orvos mond, bízz benne és higgy neki!

Ezt követően már tényleg kezdtem felfogni, hogy igen, sikerült, terhes vagyok. De ne gondold, hogy az aggódásnak vége, közel sem...

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával! 

0 Tovább

A meddőség nem létezik

blogavatar

Utam az anyaságig. A történetem, hogy legalább TE ne aggódj annyit, amennyit én :)

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek