terhesség első trimeszter hányás hányinger fáradtság szexuális libidó immunrendszer étvágytalanság bejelentés koffein gyógyszerek nátha

Igazából a legkritikusabb időszak addig tart, amíg az ultrahangon nem észlelik azt a pulzáló kis valamit, ami a pici szíve. Ez a megnyugvás első fázisa, és kb. a 7. hétig fog ez megtörténni. Ne ess kétségbe, ha a 6. héten még semmi nem látszik, a fogantatás ideje mindig csak egy találgatás az orvosok részéről is, nagyon ritka, hogy eltalálják a pici pontos korát. 

Eddig talán nem is érzel semmilyen tünetet az ég világon, ami teljesen normális, mert a java majd csak most jön. 

Vegyük sorra milyen tünetek lehetnek az első 12 hétben az előző posztomban leírtakon kívül (a görcsölésről, folyásról és mellfeszülésről a 7-es posztban írtam részletesen)

- hányinger, émelygés: bizony a legtöbb nő esetében ez előfordul, mindenkinél más mértékben. Nem jelent semmit az se, ha folyamatosan hánysz, és az se ha teljesen jól érzed magad, nem kell a rossz tüneteket keresni, hogy biztos legyél a terhességedben. A hányinger egészen furcsa, talán ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor nagyon éhes vagy, már olyannyira, hogy hányingered van. Na hát ez pont ilyen. Lehet eszel egy jóízűt, majd fél óra múlva rohansz a wc-re. Legyen a táskádban mindig víz és valami kekszféle.

- undor, étvágytalanság: a fogyás az első trimeszterben teljesen normális és rendjén van, nem kell tőle megijedni, és 4 kilót adtam le azonnal. A pici így is kap elég tápanyagot, ettől ne félj. Sok ételtől meg fogsz undorodni, amit annak idején két pofára ettél, ez is mindenkinél más. 

- szexuális étvágy: a nagykönyvek azt írják, hogy a libidó ilyenkor csökken. Én nem biztos, hogy ennek tudnám ezt be, mert talán a vágy ugyanúgy megvan, de a féltés sajnos erősebb, pláne ha hasonlóan sokat küzdöttetek a babáért, mint én. Amennyiben nem veszélyeztetett terhességről van szó, a szex abszolút megengedett, persze ne vigyétek túlzásba, csak ahogy jól esik. 

- az immunrendszer legyengülése: ezzel kapcsolatban a saját példámat tudom elmesélni, ugyanis az első 12 hétben folyamatosan beteg voltam. Vírusos nátha, vírusos hasmenés, kötőhártya-gyulladás.... Sajnos az immunrendszer hirtelen esik vissza ilyenkor, így elkaphatsz mindenfélét. Ugyanakkor tudj róla, hogy amíg a betegséget nem kíséri tartós, magas láz (38,5 felettiről beszélünk), az esetben a babára SEMMILYEN hatással nincs. A 37-38 celsius közötti hőmérséklet terhesen NEM láz, ezt jegyezd meg, hiszen a baba miatt alapvetően lehet magasabb a hőd. Nehezítő tényező, hogy gyógyszert semmi esetben nem szedhetsz be, a legjobb ilyenkor az összeset kerülni. Ha mégis lázad van, akkor segíthet a hűtőfürdő, vagy a paracetamol alapú lázcsillapítók, de csak módjával. Náthára inkább használd a következő természetes antibiotikumot: 1 dl méz, 2 gerezd fokhagyma szétnyomva, egy fél citrom leve, és reszelt gyömbér. Ezt összekutyulod, és állni hagyod, majd naponta többször rájársz 1-1 kanállal. Borzalmas íze van, előre szólok, de nem sok más esélyed van :)

- fáradtság: ez függ a vérnyomástól is. Ha alacsony, akkor állva elbírsz majd aludni, mint a lovak. Bárhol. Az én tájékozódásom szerint talán ez a tünet az, ami szinte minden kismamánál jelentkezik kivétel nélkül. 

Ezek a tünetek egészen a 13-14. hétig kitartanak, sőt valakinél egész terhesség alatt. Lehet, hogy a 12. hét körül azt fogod érezni, hogy minden tüneted megszűnt, ez nem kell, hogy rosszat jelentsen, csak egyszerűen a szervezeted alkalmazkodott. De ha azt érzed, hogy egyszerre tényleg MINDEN megszűnt, és az megnyugtat, akkor menj el egy gyors ultrahangra. Az orvos mindig meg tudja Neked erősíteni, hogy a baba szíve dobog, és teljesen jól van, és ez jó dolog. 

És még egy dolog: a 6 hetes szabály! Jegyezd meg, hogy az első 6 hétben (tehát a menstruáció elmaradása utáni kb. 2 hétig) semmi rossz dolog nem hat a babádra! Alkoholt fogyasztottál? Cigiztél? Gyógyszert szedtél? Egyik se számít, mert nem jut el a babádhoz. Viszont a 6. héten azonnal hagyj fel minden káros szenvedéllyel a kicsi érdekében. 

DE! Kivételt képez a koffein, amely kis mértékben teljesen megengedett. Sőt. Ha alacsony a vérnyomásod, akkor napi két kávé vagy tea még javasolt is. Nem kell attól félned, hogy a babának baja lesz tőle, én napi kétszer vittem be koffeint, és nem lett gond, sajnos enélkül elalszol... Nyilván ne igyál ennél sokkal többet, de a koffeintől nem kell annyira távol tartanod magad.

A 13. hétig ezer dolgod van a rosszullétek mellett, kösd fel a gatyát. Hogy mik ezek, azt a következő posztokban leírom részletesen. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!