terhesség második trimeszter étvágy hízás libidó babamozgás baba neme büszkeség torna jóga szülésfelkészítő

Előző posztomban leírtam, milyen negatívumokkal szembesülhetsz a második trimeszterben, de hogy ne lombozódj le nagyon, elárulom, sok a pozitívum is :)

Mik ezek? 

  • visszatér az étvágy: sőt, hatványozódik. Ha szerencsés vagy, és elmúlik a hányinger, akkor bizony mostmár mindent ehetsz. Vannak dolgok, amiket a szakirodalom ilyenkor nem ajánl, pl. a csípős vagy fűszerezett ételek, de őszintén megmondom, én mindig azt ettem, amit megkívántam. Azt az elvet követtem, hogy valószínűleg a baba is arra vágyik, így rosszat nem teszek vele. Érdekes, hogy sok olyan dolgot is megettem vagy megittam, amit korábban nem szerettem, és fordítva: korábbi kedvenc ételemet egész terhesség alatt nem tudtam lenyelni. Ehhez kapcsolódik, hogy ha rendeződik az étkezésed, akkor nem feltétlen van szükséged a továbbiakban a terhesvitaminokra. A szervezetednek ilyenkor egyedül D vitamin és magnézium kell, elegendő ezeket szedni. 
  • hízás: én ezt akkoris pozitívumnak sorolom, mert az első trimeszterben a legtöbb kismama sokat fogy, ami nem jó. Egy kismama úgy gyönyörű, ha a pocakjával együtt kicsit gömbölyűbb lesz, nyilván a realitás talaján maradva :)
  • libidó növekedése: a második trimeszterben a legtöbb kismama szexuálisan aktívabb lesz. Még nincs nagy pocak, így nem zavaró, és a kellemetlen tünetek sem annyira jelentkeznek már, mint pl. a hányinger vagy fáradtság. Amennyiben nem vagy veszélyeztetett terhes, természetesen a szex megengedett, de csak annyi, amennyi jól esik. 
  • kisfiú vagy kislány?: ha elmész egy 4d ultrahangra a 16. hét környékén, és nem túl szégyenlős a babócád, akkor bizony ez már ekkor kiderülhet, így elkezdhettek gondolkozni a neveken, amivel még hetekig úgyse fogtok dűlőre jutni...:) Egy kis segítség: ENGEDÉLYEZETT UTÓNEVEK

    terhesség második trimeszter étvágy hízás libidó babamozgás baba neme büszkeség torna jóga szülésfelkészítő

  • torna: a tornát sok kismamának nem ajánlják az első trimeszterben, mert veszélyes lehet, de a 12. héttől már nyugodtan alkalmazható. Nyilván nem a kőkemény aerobic edzéssel kell folytatni a mozgást, mint terhesség előtt, hanem a sokkal lágyabb kismama tornával vagy jógával. Fontos azonban, hogy ha torna közben nem érzed komfortosan magad, hányingered van, esetleg szédülsz, akkor azonnal hagyd abba. 

terhesség második trimeszter étvágy hízás libidó babamozgás baba neme büszkeség torna jóga szülésfelkészítő

  • a baba első mozgásai: talán az egész terhességben ez a legcsodálatosabb dolog. Amennyiben első babádat várod, akkor kb. a 18-22. hét között fogod őt először érezni, amennyiben már nem az első, akkor akár a 14. héttől már érezhető. Ennek oka, hogy a tapasztaltabb kismamák már tudják, mire kell figyelni, míg Te lehet, hogy csak bélmozgásnak tulajdonítod ezt. Az első mozgás talán úgy írható le, mint egy belső simogatás, vagy egy buborék kipukkanása a pocakodban. Ez már ő, de hidd el, tudni fogod :) 
  • büszkeség: ez az érzés talán a legfontosabb és legmeghatározóbb ilyenkor. Mivel már kezd látszani a pocakod, így tényleg világgá kürtölheted, hogy Te bizony Anya leszel! (ha még nem tetted meg) Az emberek 90%-a ilyenkor nagyon cuki Veled, a széltől is óvni fognak, így a környezeted szeretetét hatványozottan érzed majd. 

A kórházak szinte minden városban szerveznek szülésfelkészítő tanfolyamokat, melyek teljesen ingyenesek, így érdemes ezeken részt venni. Amennyiben még nem voltál, kérdezd meg a védőnődet, mikor van a legközelebbi tanfolyam, hogy elmehess. Hidd el, nagyon hasznos, hiszen más kismamákat is megismerhetsz, valamint a védőnők részletesen beszélnek az újszülött gondozásáról, a szoptatásról, a megfelelő táplálkozásról, a csecsemő újraélesztésről, a koraszülésről, valamint lehetőséged van megtekinteni az adott kórház szülőszobáját is. 

De még mindig nincs vége a második trimeszternek, hiszen vizsgálatok is várnak rád a 12-28. hét között bőven. Folyt. köv.