bejelentés terhesség jönababa vetélés munkahely első trimeszter stressz lombik teherbeesés félelem

Kardinális kérdés. Mikor jelentsd be a nagy hírt?

A párodnak természetesen azonnal, joga van tudni, és joga van Veled együtt boldognak lenni, izgulni, félni. Ha nincs veled a tesztelés időpontjában, találj ki valami frappáns dolgot, amivel igazán meg tudod lepni, és élete egyik legboldogabb pillanatát okozhatod ezzel :) 

Másoknak? Ez sokmindentől függ. Ha én még egyszer terhes lennék, nem várnék a 12. hétig, csak a szívhang észleléséig (persze most én is kivártam a bűvös első trimesztert, de átgondolva nem szükséges).

Hogy mi ennek az oka? Gondoljunk csak bele jobban: 

  • a vetéléstől való félelem: aki bizony évekig próbálkozott, annál ez az érzés még erősebb. Ha azért nem árulod el, mert félsz, hogy a 12. hét előtt elvetélhetsz, elárulom, hogy utána is van miért aggódni, sőt! Nem ijesztgetni akarlak, de a vetélés fenyegetése nem a 12. hétig tart. Az egész terhesség egy aggódás, hiszen mindig benne van a pakliban, hogy rossz történik (de ez nehogy eltántorítson, ezek tények!). Ha nem is kürtölöd világgá, érdemes megfontolni, hogy a családnak és barátoknak hamarabb elmondod, akár már a 7. hét környékén. Számtalan olyan helyzet van, amiben támogatni tudnak Téged ezekben a lelkileg és testileg is nehéz hetekben, és ez nagyon sokat tud jelenteni, hidd el. Ráadásul a nagyszülők nagyon cukik tudnak lenni, amikor hihetetlenül büszkék, mert unokájuk lesz :) 
  • a pocak: bizony már a 12. hét előtt látszódhat a pocak, főleg vékony alkatúaknál! Nem foghatod mindig a puffadásra...
  • a fizikai megterhelés és stressz: lehet, hogy olyan munkahelyed van, ahol azonnal táppénzre kell menj, mert erős fizikai munkával semmiképp ne rizikózz. Ebbe bele tartozik a stresszes munkahelyi légkör is! (és ezt vedd nagyon komolyan, a kisbabád az első, nem a pénz) Továbbá a munkahelyeden a sok rosszullétet titkolni megterhelőbb, mintha elmondanád az igazságot, és még támogatást is kapnál. Senki nem fogja elhinni, hogy minden nap elrontod a gyomrod egy kis töltött káposztával... Ha ügyes vagy, egy darabig el tudod titkolni, de hidd el, gyanakodni fognak, és a kérdezősködés is elkezdődik idő előtt.
  • a munkahelyi pozíció és félelem a reakcióktól: amennyiben felelős pozícióban dolgozol, illik elmondani a főnöködnek is minél hamarabb (szóban és írásban is célszerű). Egyrészt korrekt, ha tud időben szerezni valakit helyetted, másrészt a bejelentéstől számítva rád más rendelkezések vonatkoznak. Hogy mik ezek? A munkáltatód nem bocsáthat el a bejelentés után, csak rendkívüli indokkal, így a törvény mindenben Téged véd. Nem vagy kötelezhető sem túlórára, sem éjszakázásra, sem megeröltető munkára, valamint a kötelező orvosi vizsgálatokra is el kell engedjenek, akár munkaidőben is! Fontos, hogy ha lombik programban veszel részt, akkor a törvény Téged már a program alatt is véd. Ennek azonban feltétele, hogy a részvételt a főnököddel is közölni kell. 

De természetesen a döntés mindig a Tiéd, mindig úgy cselekedj, ahogy Te jónak látod. Nem kell senkire hallgatni, rám se :) Csupán a tapasztalataimat osztom meg Veled, ami talán segít egy-két nehezebb döntésben. 

Egy a lényeg: mindig a Te nyugalmad legyen a legfontosabb, mert a kisbabádnak azzal biztosítod a legjobb környezetet. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!