terhesség várandósság magzat genetikai vizsgálat prenatest amniocentézis védőnő terhesgondozás toxoplazmózis orvosok vizsgálatok nőgyógyász ultrahang nyaki redő nifty kombinált teszt down szindróma edwards patau

Amikor megtudod, hogy babát vársz, felmerül benned a kérdés, hogy hova is kell menni ilyenkor, és milyen vizsgálatok szükségesek. Gyakorlatilag az első 14 hétben van a legtöbb kötelező vizsgálat, és emlékszem, hogy engem teljesen összezavartak. Nem elég, hogy meg kell bírkózzál a tudattal és a határtalan boldogsággal, még egy erős logisztikai készségre is szükséged lesz. 

Én most megpróbálom Neked összeszedni, hogy mikor hova kell pontosan menni, és miért, hogy kicsit átlásd a káoszt. 

POZITÍV TESZT UTÁN

Ez kb. a 4-6. hét között esedékes mindenkinél. Az első és legfontosabb teendő az, hogy orvos lásson. Az orvos meg fogja tudni állapítani a terhességedet egy egyszerű vérvételből, vagy a méhnyálkahártya állapotából, de az 5. hétig még nem biztos, hogy látja a petezsákot (tehát ezelőtt még nem tudja megállapítani, hogy méhen belüli vagy kívüli a terhesség). Bizonyított méhen belüli terhességről az esetben beszélhetünk, ha az orvos pozitív szívműködést észlel, ez kb a 6-7. hét környékén esedékes, és ekkor terhesgondozásba vesznek, valamint megállapítják a terhesség kockázatát, ami lehet alacsony vagy magas kockázatú várandósság. Utóbbi a veszélyeztetett kategóriát jelenti, így valószínűleg azonnal táppénzt fog Neked javasolni. 

POZITÍV SZÍVMŰKÖDÉS UTÁN

Ezt követően fel kell keresd a területileg illetékes védőnői szolgálatot, hogy megtudd, melyik védőnőhöz tartozol. Ez esetben nem az számít, mi van a lakcímkártyádon, hanem az, hogy jelenleg hol tartózkodsz. A védőnő az első hetekben kiállít a részedre egy Várandósgondozási könyvet, amit kitölt, megnézi a vizeletedet, megméri a súlyodat, a haskörfogatodat és a vérnyomásodat. A védőnő lesz az az ember, akihez a legtöbb esetben ezen túl fordulni tudsz, telefonon legtöbbször őt fogod elérni, hiszen nem érdemes mindennel az orvost zaklatni. A védőnő a 12. hétig ki is fog jönni hozzád családlátogatásra. 

terhesség várandósság magzat genetikai vizsgálat prenatest amniocentézis védőnő terhesgondozás toxoplazmózis orvosok vizsgálatok nőgyógyász ultrahang nyaki redő nifty kombinált teszt down szindróma edwards patau

KISKÖNYVVEL A KEZEDBEN

A Várandósgondozási könyv tulajdonképpen a Te beutalód a különböző kötelező vizsgálatokra. A 8-9. héten esedékes az első terhesgondozás. Érdemes abba a városba járni, ahol az orvosod is rendel, hiszen így ő is könnyebben hozzájut a leleteidhez. A legelső terhesgondozás alapvetően a vérvételről szól, valamint a toxoplazma vizsgálatról, amelyet szintén vérből végeznek. Utóbbi egy fizetős szolgáltatás, de érdemes megcsináltatni minden vérvételkor, amennyiben még nem estél át az életed során toxoplazmózison. 

  • mi az a toxoplazmózis? "A toxoplazmózis egy apró, egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzés. Szaporodása csak macskákban zajlik, de "köztigazdája" lehet bármilyen melegvérű állat, illetve az ember is. Terhesség esetén az anya fertőzése általában tünetmentesen zajlik, de a parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot." (forrás: vital.hu) Konklúzió: kerüld a macskákat.

terhesség várandósság magzat genetikai vizsgálat prenatest amniocentézis védőnő terhesgondozás toxoplazmózis orvosok vizsgálatok nőgyógyász ultrahang nyaki redő nifty kombinált teszt down szindróma edwards patau

DÖNTÉS AZ ORVOSRÓL

Már ekkor érdemes eldönteni, melyik orvosnál szeretnél szülni, és felfogadni őt (nyilván ez pénztárca kérdése is, nem kötelező). Ez lényegében annyit tesz, hogy ezt követően az ő magánrendelésére jársz vizsgálatokra, és őt tudod hívni, ha baj van. Nyilván azt is elvárjuk, hogy majd ő legyen ott a szülésnél, hiszen bízunk benne, ez nem mindig jön össze. A bizalom nagyon fontos, ha nem érzed magad egy orvosnál komfortosan, és nem tudsz neki nyíltan beszélni a problémáidról, inkább válts!

KÖTELEZŐ ORVOSLÁTOGATÁSOK A 12. HÉTIG

  • háziorvos: el kell menjél a saját háziorvosodhoz is, akinek ki kell töltenie a rá eső részeket a kiskönyvben. Legyenek nálad korábbi leletek esetleges komolyabb betegségekről, műtétekről.
  • fogorvos: a fogászati vizsgálat már ekkor nagyon fontos, mert terhesség alatt nem csak az immunrendszer gyengül, de a fogak minősége is. Ha van szuvas fogad, azt még most be fogja tömni az orvos, a szuritól pedig ne félj, van kifejezetten kismamáknak adható változat. 
  • belgyógyász és EKG: szintén kötelező vizsgálat, hogy megnézzék a szívműködésedet, illetve az általános egészségi állapotodat. Fontos, hogy vidd a véreredményedet, mert azt fogja elsősorban kiértékelni. Amennyiben a háziorvosod belgyógyász is egyben, akkor egy füst alatt elintézheted a kettőt. 

A GENETIKAI VIZSGÁLAT

Ez a 12. héten esedékes, mely kötelezően egy ultrahang vizsgálatot jelent, ahol már először fogod egy pici embernek látni a babádat. Nem biztos, hogy a saját nőgyógyászunk végzi, fontos, hogy a megfelelő szakemberhez menjünk el, aki kellőképpen megnézi a bébit (lehetőség szerint jó minőségű ultrahang géppel!), hiszen a genetikai rendellenességeket első körben itt szűrik ki. Mit is néznek ilyenkor:

  • a baba méreteit: fejkörfogat, haskörfogat, combcsont, felkarcsont, gyomor, végtagok
  • méhlepény elhelyezkedését: megtapadhat a mellső falon, hátsó falon, a fundusban és a méhszáj környékén. Utóbbi az, ami pici gondot okozhat, és általában császármetszés a vége, de nem törvényszerű. Ha mellső falon tapad meg, akkor már hamar látszani fog a pocakod, de a baba mozgását lehet, hogy csak később fogod először érzékelni, de ez semmi gondot nem jelent. 
  • a baba szívműködését és a köldökzsinór áramlását
  • a baba ülőmagasságát (12. héten 55-65 mm körüli)
  • orrcsont jelenlétét: ez a Down-szindróma kiszűrésénél fontos
  • nyaki redő (NT) vastagságát: a legtöbb helyen 3 mm alatt számít normálisnak, de sokszor 4 mm-ig elfogadott. Efölött nő az esélye a fejlődési rendellenességnek, de ez sem 100%.   

Ez a vizsgálat körülbelül 80% biztonsággal szűri ki a kóros elváltozásokat. 

KIEGÉSZÍTŐ GENETIKAI VIZSGÁLAT

Ha a 80%-kal nem vagy elégedett, vagy az ultrahang bármilyen elváltozást mutat, javasolt az ún. Kombinált teszt elvégzése, mely egy vérvételből áll, de fizetős szolgáltatás (kb. 12.000 Ft), a terhesgondozóban igényelheted. Alapvetően 3 kórra szűr: Down, Edwards és Patau szindrómákra, ezzel együtt már 90%-os biztonságot ad a genetikai vizsgálat.

A személyes tapasztalatom az, hogy ez a vizsgálat inkább aggódásra, mintsem megnyugtatásra lett kitalálva. Ugyanis nem fogsz végleges eredményt kapni, csupán egy arányszámot (pl. 1:1000-hez a valószínűség), ami vagy lecsillapítja a félelmedet, vagy felerősíti. Nálam az utóbbi történt, ugyanis a szám határeset volt az alacsony és közepes kockázat között. Magas kockázatról csak akkor beszélhetünk, ha 1:250 alatti számot kapunk. 

MIT TEGYÜNK MAGAS KOCKÁZAT ESETÉN?

Több lehetőség van ilyenkor, de érdemes konzultálni az orvossal erről, hogy ő mit javasol (valamint a pénztárcád se egy utolsó szempont...):

- korionboholy-mintavétel (CVS) és a magzatvízvétel (amniocentézis): invazív vizsgálat, mely vetélési kockázattal jár, bár ez a kockázat alacsony (1%). Előnye, hogy nem fizetős szolgáltatás, és 100% pontosságú eredményt ad. 

- PrenaTest és Nifty-Teszt: mindkettő non-invazív eljárás, tehát semmilyen kockázattal nem jár, de igen drága. Egy vérvétel az egész, melyet külföldön analizálnak (előbbit Németországban, utóbbit Kínában). Lényege, hogy a véredből képesek kiszűrni a magzat DNS-ét (amennyiben min. 4% megtalálható benne), így 99,8%-os pontossággal kideríthetőek a kóros elváltozások. Mivel DNS-t néznek, így a baba neme is tökéletes pontossággal kideríthető. Ez a teszt már a 9. héttől végezhető, és kb. 7 munkanap a feldolgozási ideje. - Én magam elvégeztettem a PrenaTestet a 3 kór kiszűrésére vonatkozóan a 13. héten (165.000 Ft), amely szerencsére abszolút negatív, és kiderült, hogy egy pici hercegnő van a pocakomban :)

HA TÚL VAGY A 13. HÉTEN

Letelt az első trimeszter. A szerencsésebbeknél a hányinger, a mellfeszülés és a fáradtság is megszűnik létezni, de ez nincs kőbe vésve.

Ne feledd, hogy 90 napos várandósság után jogosult vagy a magzati adókedvezmény igénybevételére, ezt mindenképp kérd a munkáltatódtól, hiszen plusz pénzt jelent a fizetésed mellé. Ehhez csupán az orvosodtól kell egy igazolást kérj. 

Na. Ugye milyen bonyolult? :)

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!