Mivel sajnos a meddőnek titulált nők közel 25-40%-át érinti, így fontosnak tartom, hogy kicsit kifejtsem, mi is az az endometriózis. Nem vagyok orvos, de rengeteget olvastam róla, lévén, hogy én is érintett vagyok, így összeszedem Nektek a legfontosabb tudnivalókat. 

Az endometriózis a feltételezett meddőség leggyakoribb oka, de kezelhető és felismerhető, így nem egyenlő azzal, hogy meddő vagy és ezt senkinek ne is hidd el!

Kezdjük az alapoknál. Hogyan is menstrálunk? 

A ciklusod során az endometrium (másnéven méhnyálkahártya) folyamatosan vastagodik, készül az esetleges terhesség befogadására. Amennyiben ez nem történik meg a ciklus végén, úgy a hormonszint lecsökken, a méhnyálkahártya pedig lelökődik és vérzés formájában távozik. Így telik minden női hónap :)

Mi is az endometriózis? 

Egy nőgyógyászati kórkép, mely elsősorban a még gyermeketlen nőket érinti, életkortól függetlenül. Arra, hogy mi alakítja ki, sajnos még csak teóriák születtek, nem lehet pontosan meghatározni. Lényege, hogy a méhnyálkahártya nem csak a méhen belül, hanem méhen kívül is megjelenik, és a ciklus során ugyanúgy vastagszik, majd leválik. A nagy probléma ezzel az, hogy mivel nem a méhedben van, így ezzel befele vérzel, amely vér hegeket, összenövéseket, cisztákat alakíthat. Például nagyon szépen össze tudja növeszteni a petevezetékeket, mely esetben valóban nem fogsz tudni teherbe esni természetes úton, amíg nincs orvosolva a probléma. 

Fontos tudni, hogy mint minden betegségnek, az endometriózisnak is vannak fokozatai, így nagyon fontos időben elkapni a kis alattomost. Sajnos az endometriózist alapvetően laboreredménnyel vagy ultrahanggal NEM lehet kimutatni, csupán tüneti jelek utalhatnak a betegségre. Ezek a tünetek lehetnek: 

  • ha nagyon fájdalmas és erős a menstruációd
  • ha évek óta nem esel teherbe, és nem tudják az orvosok kideríteni az okát

Ugyanakkor el kell mondjam, hogy a fenti tünetek nem biztosan utalnak a betegségre. Személy szerint nekem sosem voltak fájdalmaim, sosem volt erős mentruációm, sőt....2 napnál nem igen tartott tovább, mégis hasfalra kiterjedt endometriózisom volt, ami mindent összenövesztett, és cisztákat is kialakított. 

Az endometriózis kimutatása 100%-os pontossággal kizárólag laparoszkópos technikával lehetséges, mellyel a betegség sikeresen kezelhető is, és az összenövések is megszüntethetőek azonnal. A laparos műtétről korábbi posztomban részletesen írtam, tényleg nem kell tőle megijedni, egy rutin eljárásról van szó, ami nem is fáj annyira. 

Megszüntethető az endometriózis? 

Az általános orvosi vélemények szerint csak időszakosan kezelhető. Amennyiben a műtét során eltávolítják a nyálkahártyát a méhen kívüli részekről, a beteg tünetmentes lehet akár évekig. Ugyanakkor ez éppen azért ilyen alattomos betegség, mert visszanőhet, és sok nőnél ez meg is történik, így pár évente kezelést igényel, de abszolút szinten tartható. 

Ugyanakkor a legtöbb orvos arról vélekedik, hogy ha az endometriózis kezelése után valaki teherbe esik, akkor a probléma nagy valószínűséggel soha többet nem fog jelentkezni. A várandósság nem csak egy csoda, de valószínűleg egy ellenszer is az endometriózissal szemben! :)