terhesség méhszáj cukorterhelés vércukor genetika ultrahang védőnő toxoplazma babamozi

Van ám kötelező vizsgálat a második trimeszterben is, ezt sajnos nem ússzák meg a kismamák. Ekkor a vizsgálatokat már könnyebb összeegyeztetned az életviteleddel, hiszen a környezetedben már tényleg semmi értelme titkolni, hogy babát vársz. 

Megpróbálom összeszedni, hogy mikor és hova menj el pontosan:

  • 16. hét: ultrahang, lehetőség szerint 4d minőség. Ez nem kötelező vizsgálat, de ha kíváncsi vagy a babád nemére, valamint szeretnéd már egy kis embernek látni, akkor ez a megfelelő idő erre. A 4d ultrahang azonban költséggel jár, érdemes ezt belekalkulálni. 
  • 18-20. hét között: kötelező genetikai ultrahang, mely a 12. heti ultrahangot egészíti ki, de itt már más paramétereket is néznek az orvosok. Ekkor már több, mint 90%-ban ki tudják szűrni a rendellenességeket, így ha mindent rendben találnak, akkor tényleg megnyugodhatsz. 

terhesség méhszáj cukorterhelés vércukor genetika ultrahang védőnő toxoplazma babamozi

  • 20. hét: nem tudom mindenhol kötelező-e, de ekkor az orvosom méhszáj vizsgálatot csinált. Ez nagyon fontos, hiszen ha valamiért elkezd nyílni a méhszáj, esetleg a méhnyak megrövidül, akkor szigorú pihenésre leszel ítélve, de persze ez még ilyen korai terhességnél ritka. A méhnyak hossza normál esetben ilyenkor 2-3 ujjnyi kell legyen, és a méhszáj zárt. A méhszájból azonban van külső, középső és belső is. Amennyiben a külső és középső esetleg idő előtt kinyílik, az még nem jelent feltétlen problémát, a lényeg, hogy a belső maradjon zárva lehetőség szerint minimum a 38. hétig. Ilyenkor a kiskönyvedbe beírnak egy számot, amit sokszor nem magyaráznak el, hogy mit jelent, így majd megteszem én: 

C3000 zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi
C2000 zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi
C1000 zárt méhszáj, a méhnyak 1 ujjnyi
C3100 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
C2100 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
C1100 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
C3110 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
C2110 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
C1110 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
C3111 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
C2111 2 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
C1111 1 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj

  • 20-21. hét: ismét eljött az idő egy újabb látogatásra a védőnőnél. Viszont figyelem, új szolgáltatást kapsz! Ha minden igaz, ekkor már Dopplerrel lehet hallani a kisbabád szívhangját, amit a védőnő meg is tud Neked mutatni :) A védőnőhöz vizeletmintát mindenképp vigyél. 
  • 24-26. hét: itt az idő a cukorterhelésre, amely gyakorlatilag egy vérvételt jelent. Előző este már ne egyél 19 óra után semmit, majd másnap reggel egészen korán menj oda a vérvételre (amennyiben toxoplazmózison még nem estél át, kérd ennek a vizsgálatát is még egyszer!). Amikor ez megtörténik, megitatják veled a cukros vizet, ezt minél gyorsabban kell legyűrni, és lehetőleg ne mozogj sokat. Ezt követően 120 percig várakozol a következő vérvételre, enni csak ezt követően lehet, így készülj valami nasival, hogy gyorsan pótolhasd az elmaradt kalóriákat. - Figyelem! Ha a vérvételhez neked kell kiváltani a cukros vizet a patikában, feltétlen érdeklődj, hogy milyen koncentrátum az elvárt az adott kórházban, ugyanis ez városonként eltérő lehet!
  • 26. hét: egyrészt ekkor újra megvizsgálja az orvosod a méhszájadat, másrészt ez a legjobb időszak arra, ha babamozizni akartok. Ugyanis a 4d képeken ekkor már nagyon szépen látszik a baba arca, egy kifejlett kis emberrel találkozhattok a monitoron, aki olykor mosolyog, ásít, vagy grimaszol :)

terhesség méhszáj cukorterhelés vércukor genetika ultrahang védőnő toxoplazma babamozi

Ha anyagilag tehetitek, akkor a babamozit ne hagyjátok ki, mert óriási élmény nem csak Nektek, hanem az egész családotoknak is!