Tudom, hogy elég bizarr a téma, és azt kívánom, senkinek ne kelljen használni a leírtakat, de fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla. Az orvosok is úgy tartják, hogy a csecsemő újraélesztés lépéseit minden leendő anyukának ismerni kell. 

A kórházak rendszerint tartanak szülésfelkészítő ingyenes tanfolyamokat, melyen általában ez is szóba kerül, és be is mutatják a lépéseket. Jómagam is részt vettem ezen, így igyekszem Nektek leírni, mi mindent tanultam, hiszen ez mindenkinek hasznos és akár életmentő lehet. 

Használjunk-e légzésfigyelőt? 

Ma már számtalan típus vásárolható, mégis érdemes a védőnőd véleményét kikérni, mielőtt vennél egyet. Vannak egy-és többlapos változatok, bébiőrrel felszereltek és anélküliek. A légzésfigyelő lényege, hogy a lapokat a matrac alá elhelyezve biztonságot ad nekünk. Amennyiben a baba nem vesz levegőt, 20 másodperc múlva a szerkezet jelzést ad, ami igen hangos. Előfordul azonban téves riasztás, hiszen ezek a szerkezetek sem tökéletesek, így sokan nem használják, mert csak pánikot kelt. 

Én azt mondom, hogy a magam megnyugtatásaképpen használni érdemes min. 6 hónapos korig. Amennyiben a baba koraszülött, az orvosok is mindenképp ajánlják, hiszen neki a tüdeje nem a méhben fejlődött ki teljesen, így gyakrabban előfordulhat légzéskimaradás. 

MIT TEGYÜNK, HA RIASZT A SZERKEZET?

1. lépés: ne ess pánikba! (Ezt valószínű nincs az az ember, aki betartaná)

2. lépés: azonnal ellenőrizd, hogy téves riasztásról van-e szó. Ha a babád láthatóan lélegzik, akkor csak a szerkezet szórakozik veled. 

3. lépés: ha nem látod, hogy a baba lélegezne, kezdd el dörzsölni a talpát vagy a testét. Erre az ingerlésre az esetek nagy százalékában a légzőrendszer reagál, és ugyanúgy folytatja a munkát, mint eddig. A légzésfigyelő berendezésnek egyébként éppen azért olyan erős a hangja, mert sokszor már ez elég ingert ad a babának ahhoz, hogy fellélegezzen. FONTOS: a babát tilos rázni, vagy fejjel lefele lógatni!

4. lépés: ha az ingerlés sikertelen, akkor azonnal kérjünk segítséget, ha kell, ordibáljunk a szomszédért, hogy hívja a mentőket. Minden perc számít, nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedj az újraélesztéssel, vedd ki a babát az ágyból, és fektesd a kemény padlóra/szőnyegre. 

5. lépés: tedd szabaddá a légutakat úgy, hogy benézel a baba szájába, nincs-e ott valami, ami ezt gátolja, az állát kicsit emeld meg, és hallgasd, hogy nem-e hallasz légzést, nem emelkedik-e a mellkas. 

6. lépés: ha a baba továbbra sem lélegzik, mesterségesen kell segíteni azt. Ez 5 befúvást jelent szájból szájba és orrba.

7. lépés: a mentő már úton van, de nekünk folytatni kell az újraélesztést. A szegycsont alja felett 3-4 cm-rel 2 ujjal mellkas kompressziót alkalmazunk 30 alkalommal gyorsan és ritmusosan, majd ezt követi 2 befúvás. Ezt mindaddig ismételgetni kell, amíg a mentő oda nem ér.

A fentieket az alábbi videón is megtekintheted: 

Kívánom, hogy senkinek ne kelljen a fentieket alkalmazni, de úgy gondolom megnyugtató az Anya számára is, ha pontosan ismeri ennek a lépéseit.