Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

#9 - Mikor jelentsük be, hogy jön a baba? 

bejelentés terhesség jönababa vetélés munkahely első trimeszter stressz lombik teherbeesés félelem

Kardinális kérdés. Mikor jelentsd be a nagy hírt?

A párodnak természetesen azonnal, joga van tudni, és joga van Veled együtt boldognak lenni, izgulni, félni. Ha nincs veled a tesztelés időpontjában, találj ki valami frappáns dolgot, amivel igazán meg tudod lepni, és élete egyik legboldogabb pillanatát okozhatod ezzel :) 

Másoknak? Ez sokmindentől függ. Ha én még egyszer terhes lennék, nem várnék a 12. hétig, csak a szívhang észleléséig (persze most én is kivártam a bűvös első trimesztert, de átgondolva nem szükséges).

Hogy mi ennek az oka? Gondoljunk csak bele jobban: 

  • a vetéléstől való félelem: aki bizony évekig próbálkozott, annál ez az érzés még erősebb. Ha azért nem árulod el, mert félsz, hogy a 12. hét előtt elvetélhetsz, elárulom, hogy utána is van miért aggódni, sőt! Nem ijesztgetni akarlak, de a vetélés fenyegetése nem a 12. hétig tart. Az egész terhesség egy aggódás, hiszen mindig benne van a pakliban, hogy rossz történik (de ez nehogy eltántorítson, ezek tények!). Ha nem is kürtölöd világgá, érdemes megfontolni, hogy a családnak és barátoknak hamarabb elmondod, akár már a 7. hét környékén. Számtalan olyan helyzet van, amiben támogatni tudnak Téged ezekben a lelkileg és testileg is nehéz hetekben, és ez nagyon sokat tud jelenteni, hidd el. Ráadásul a nagyszülők nagyon cukik tudnak lenni, amikor hihetetlenül büszkék, mert unokájuk lesz :) 
  • a pocak: bizony már a 12. hét előtt látszódhat a pocak, főleg vékony alkatúaknál! Nem foghatod mindig a puffadásra...
  • a fizikai megterhelés és stressz: lehet, hogy olyan munkahelyed van, ahol azonnal táppénzre kell menj, mert erős fizikai munkával semmiképp ne rizikózz. Ebbe bele tartozik a stresszes munkahelyi légkör is! (és ezt vedd nagyon komolyan, a kisbabád az első, nem a pénz) Továbbá a munkahelyeden a sok rosszullétet titkolni megterhelőbb, mintha elmondanád az igazságot, és még támogatást is kapnál. Senki nem fogja elhinni, hogy minden nap elrontod a gyomrod egy kis töltött káposztával... Ha ügyes vagy, egy darabig el tudod titkolni, de hidd el, gyanakodni fognak, és a kérdezősködés is elkezdődik idő előtt.
  • a munkahelyi pozíció és félelem a reakcióktól: amennyiben felelős pozícióban dolgozol, illik elmondani a főnöködnek is minél hamarabb (szóban és írásban is célszerű). Egyrészt korrekt, ha tud időben szerezni valakit helyetted, másrészt a bejelentéstől számítva rád más rendelkezések vonatkoznak. Hogy mik ezek? A munkáltatód nem bocsáthat el a bejelentés után, csak rendkívüli indokkal, így a törvény mindenben Téged véd. Nem vagy kötelezhető sem túlórára, sem éjszakázásra, sem megeröltető munkára, valamint a kötelező orvosi vizsgálatokra is el kell engedjenek, akár munkaidőben is! Fontos, hogy ha lombik programban veszel részt, akkor a törvény Téged már a program alatt is véd. Ennek azonban feltétele, hogy a részvételt a főnököddel is közölni kell. 

De természetesen a döntés mindig a Tiéd, mindig úgy cselekedj, ahogy Te jónak látod. Nem kell senkire hallgatni, rám se :) Csupán a tapasztalataimat osztom meg Veled, ami talán segít egy-két nehezebb döntésben. 

Egy a lényeg: mindig a Te nyugalmad legyen a legfontosabb, mert a kisbabádnak azzal biztosítod a legjobb környezetet. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!

0 Tovább

#5 - Ne ijedj meg attól, amit érzel

teherbeesés  meddőség lelkiállapot

Fontosnak érzem, hogy beszéljünk arról a lelki állapotról, amit egy nő érez a feltételezett "meddősége" alatt. Ez egy tehetetlen helyzet, amiben senki nem hibás, csak így van és kész. Hogy ebben Te magad hibás vagy-e? Nem hiszem.

Én az első időszakban próbáltam meggyőzni magam, hogy normális az, ha nem sikerül egyből a baba. Mostmár tudom, hogy amennyiben mindkét fél egészséges és rendszeres szexuális életet él, ott bizony kell keresni a baj forrását. Ezt ne értsd úgy, hogy feltétlen beteg vagy (bár itt is hangsúlyozom, én nem vagyok orvos, csak a tapasztalataimat osztom meg Veletek), lehet ez egy apróság is, ami kiküszöbölhető és legyőzhető. Ez a meggyőzéses időszak nálam egy évig tartott, majd felváltotta az erőteljes félelem...

Féltem attól, hogy talán sose lehetek anya, és egyke gyerekként nem tudom megadni a szüleimnek sem azt az örömöt, hogy unokájuk legyen. Ebbe a depresszív állapotban nagyon hamar és gyorsan bele lehet esni, főleg ha az orvosok sem csinálnak semmit, mert szerintük ugye nincs baj....de van. 

Ami ilyenkor a legrosszabb: 

- ha az orvostól nem kapsz visszajelzést: ha a doki nem tudja megmondani, miért nem esel teherbe, csak tömi beléd a hormonokat, VÁLTS! Óriási pozitív energiát és erőt adott nekem az, mikor megtaláltam az orvosomat, aki tett is valamit az ügy érdekében, és végre láttam azt a bizonyos fényt az alagút végén. 

- ha a környezeted tudja, hogy gyereket akarsz, és kérdezget: sajnos erre készülj fel, nem rosszindulatból teszik, de mégis nagyon tud fájni. Próbálj erre kitalálni egy sablon szöveget, és tereld el a témát. Én mindig azt mondtam, hogy ez magánügy, ha helyzet van, szólok (de ennél azért jobb szöveget is tudsz kreálni). Egy idő után leálltak a kérdésekkel, mert talán érezték, hogy nem kellene. 

- ha megkapod azt, hogy "rágörcsölsz": édes istenem mennyiszer hallottam ezt, és ez akkora baromság, hogy a fülem kettéáll tőle a mai napig... Ezzel mindig az egekbe szökött a pulzusom, hiszen nem a lelki állapotodtól függ a teherbeesés (elnézést, ha valaki ebben hisz, én elég racionális típus vagyok), hanem a testedtől. Egyszerű tudományos alapja van mindennek az én véleményem szerint. 

- ha mindenki teherbeesik körülötted: talán ez a legnehezebb, és borzasztóan tud fájni. Rettegsz attól, hogy neked nem sikerül, és végig kell ezt nézzed a környezetedben. Túl azon, hogy látod a másiknak mennyire jó, még azzal is meg kell bírkóznod, hogy talán ő a legjobb barátod, és illene tiszta szívből örülnöd. Elárulom, nem fogsz tudni, és utálni fogod magad emiatt, de ez elkerülhetetlen, és utólag visszagondolva teljesen normális érzés. Menj haza, sírd ki magad a zuhany alatt, mikor senki sem látja, és az idő elteltével jobb lesz, és el is fogod tudni fogadni más örömét. És még egy tanács: beszélj erről a pároddal. 

Tehát a lényeg, hogy mindig legyen előtted a cél, de ehhez az is kell, hogy érezd, halad valamerre a dolog. Egy helyben toporogni a legrosszabb. A negatív tesztek esetén mindig el fogsz szomorodni, igen, de jön a következő hónap, és pozitívan állj neki, még ha az nagyon nehéz is.

Hiszen ha jól kivizsgálnak, akkor igenis választ kapsz arra, hogy mi a gond: lehet, hogy olyan problémával szembesülsz, hogy csak a mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba, de sebaj! Azzal ugyanúgy anyává válhatsz, és örülni kell annak, hogy a tudomány ma már ezt is lehetővé teszi. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!

0 Tovább

#4 - Ne nyugodj bele, derítsd ki!

teherbeesés meddőség endometriózis lapar műtét

Eldöntöttük, máshol próbálkozunk, mert az nem lehet, hogy nekünk sosem lesz gyerekünk.

Szerencsére nem kellett messze menni, mert a megyeszékhelyen találtunk először egy andrológust, aki kifejezetten férfi meddőséggel foglalkozik. A párom elment kivizsgáltatni magát. Mivel ez magánrendelés volt, így otthonról vihettük a mintát, ami hadd ne mondjam mennyivel megkönnyítette a helyzetünket... Elegendő volt egy órán belül beérni vele. A doktor úr megvizsgálta, és közölte, hogy a párom eredménye átlag feletti, és egyáltalán nem meddő. A lakóhelyünkön valószínűleg elronthatták a labort, és ezzel nem kevés fejfájást okoztak nekünk. 

Erre felbuzdulva én is léptem, és ugyanitt megkerestem egy meddőségi specialistát (már megint ez a szó, de próbáltam elfogadni). Mindösszesen 1 hónapig követte a ciklusomat ultrahangon, és azonnal műtétet javasolt, mert már sejtett valamit...  

A műtéten hystero-laparoscopiát hajtottak végre, ami lényegében egy méhtükrözés. Az orvos felkészített, hogy nem vágnak, csupán 3 bemeneti nyílás lesz a laparnak (1 a köldöknél, 2 a bikinivonal alatt diszkréten). 

Azoknak, akik esetleg egy ilyen műtét előtt állnak, leírom, hogy is megy ez általában, és hogy miért ne féljetek belevágni: 

- a műtét előtti napon fekszel be. Reggel még ehetsz otthon, utána már semmit, de inni még ezen a napon lehet. Délután megkapod a beöntést, ami nem kellemes, de simán ki lehet bírni. Éjszakára adnak egy altatót, hogy a másnapi műtét előtt kellően kipihenhesd magad, és ne izgasd halálra magad feleslegesen. 

- a műtét napján bekötik az infúziót, a katétert, és adnak egy nyugtatót, ami már szinte az altatás előtt kiüt. Ekkor már inni sem szabad. Mikor betolnak a műtőbe, hat az altató is, semmit nem fogsz érzékelni. A műtét kb. 1 órás. 

- számomra talán az altatásból ébredés volt a legszörnyűbb, mert zokogtam. Ez állítólag egy mellékhatás, talán így jön ki az addigi feszültség, nem tudom. Ezt követően a nap hátralévő részében pihensz, enni még ezen a napon sem szabad. 

- a műtét utáni első éjszaka talán a legrosszabb momentum, de visszagondolva gyerekjáték volt az is. Benned van a katéter, a drain cső, és ezekkel el kell menjél fürdeni, sajnos kötelező. Mindeközben erős menstruációs fájdalmad van, de kérhetsz fájdalomcsillapító injekciót, élj a lehetőséggel... 

- a műtét másnapján reggel már lehet enni, és a csöveket is kiveszik. Hidd el, minden fájdalom egyszerre el fog múlni, már a saját lábadon fogsz menni délelőtt a büfébe. 

- műtét után 2 nappal reggel hazaengednek, és folytatod az addigi életedet. 

Ugye nem is olyan szörnyű? :)

A műtét után az orvos közölte, hogy kiterjedt endometriózisom volt, amit a lakóhelyemen lévő orvosok egyike se vett észre. Tehát befele véreztem, ez okozta azt, hogy alig volt menzeszem, emiatt összenőtt mindkét petevezetékem. Ez annyit jelent, hogy a HSG eredményem is téves, egyik sem átjárható. Az orvos azonban mindent megoldott: az endometriózist még a hasfalamról is leszedte, cisztákat távolított el (amit szintén korábban nem vettek észre), valamint megnyitotta mindkét vezetéket. Az egyik sajnos ennek ellenére sem működik, köszönhetően a sok fejetlenül adott hormonnak...

És ekkor az orvos kimondta azt a mondatot, amire nagyon vártam: „Várjon meg egy vérzést, és utána nyugodtan teherbe eshet.“ TEHÁT NEM VAGYOK MEDDŐ!

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával! 

2 Tovább

#3 - Amikor elkezdődik a meddőségi kivizsgálás

teherbeesés  meddőség folliculometria kivizsgálás

Eleve borzasztó neve van, hiszen valamilyen szinten már el is könyvelnek meddőnek, pedig nem, nem vagy az.

Mikor már majdnemhogy boszorkányhoz is elmentem, az orvoshoz is bejelentkeztem, hiszen tudni akartam miért nem sikerül. Fiatal vagyok, életerős, egészséges, hát mi bajom lehet? 

Hogy fel tudjatok készülni, mit is takar a meddőségi kivizsgálás, hát leírom:

- Vérvétel: nem egy hagyományos vérvétel, itt megnézik a hormonok mennyiségét. Ebből kiszűrhető a PCOS betegség, illetve az is kiderül, ha valakinek nagyon kevés az LH hormonja (ami megrepesztené a tüszőket). Nekem az utóbbi derült ki.

- Folliculometria (ultrahang): nyilván meg kell nézni mi van odabent, amelyet a ciklusod 12-14. napja között fognak megtenni. Ez alapján kiderülhet, hogy milyen alakú a méh, illetve hogy a ciklusod első felében érnek-e tüszők maguktól a petefészekben. Később ezek a tüszők repednek meg, és kiszabadul a petesejt. Azonban sokaknak nincs tüsző, vagy túl kicsi, így megrepedés helyett felszívódik, vagy épp cisztává alakul, és túl nagyra nő. A vizsgálat alapján kiderült, hogy nekem vannak tüszőim, szép nagyok, repednek is maguktól (de akkor az ovu teszt miért negatív?)

- Bakteriológiai teszt: kenetet vesznek, fontos hogy kiszűrjék ezt is, hogy nincs-e baj. A tesztem negatív.

- Hormonkezelés: Ha az előbbi vizsgálatokkal minden rendben, akkor 3 ciklust végig lehet vinni hormonokkal. Nagyon vigyázzunk, mert ez nem mindenkinek indokolt, és többet árthat, mint használ. A Clostilbegyt nevű gyógyszert a ciklus 2. napjától 5 napig kell 2x1-es adagban szedni, mely elősegíti, hogy a 14. ciklusnapra szép nagy tüszőid legyenek. A 14. napon ezeket a tüszőket egy tüszőrepesztő injekcióval (Pregnyl) megrepesztik, majd a 18. nap körül Progesterone 3x1 pótlást adnak. Ezzel lefedik azokat a hormonokat, amelyet normál esetben a szervezetednek termelnie kellene. Ugyanakkor ez nem mindenkinél hatásos, nálam sem volt az. 

- HSG (petevezeték-átjárhatósági vizsgálat): ennek a vizsgálatnak nem szabad fájjon, de én ordítani tudtam volna. A méhbe konrasztanyagot fecskendeznek (ki vagy terülve egy műtőasztalon, mint egy béka...), és ezáltal megnézik, átjárhatók-e a vezetékek. Átjárhatónak minősítették, de az egyiknél gondot láttak, viszont nem tudták megállapítani mi az (utólag is gratulálok...).

- Spermavizsgálat: igen, sajnos a férfiaknak is át kell ezen esni, ha akarják, ha nem. Nagyon nehezen veszik rá magukat, és meg is értem, SZTK-ban csinálva ez állati megalázó, idejében kezdjétek el a párotok felkészítését erre. Ha kérdezik: igen, ott kell bizony mintát adni, és nem úgy mint az amerikai filmekben, nincs ám újság vagy pornófilm, csak egy rideg szoba, és a szoba előtt egy várakozó asszisztens, aki kellőképpen türelmetlen. 

Minden megvolt. Ekkor jött a feketeleves: az eredmény sajnos meddőség, a páromnak nincs elég spermája (de hát fiatalabb mint én!!!), nekem meg a HSG mutatott rossz adatot az egyik vezetéknél. 

Ekkor picit darabokra törtünk, és a sok sírás és sikertelenség után közölték velem, hogy nem eshetek természetes úton teherbe, és a párom amúgy meddő. Meg én is. Hogy miért? Nem tudják, fogalmuk sincs. Ekkor olyan tehetetlenséget éreztem, hogy otthagytam ezt a kórházat, és eldöntöttem, hogy máshol keresek megoldást, és szerencsére találtam is. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával! 

0 Tovább

#2 - Kezdjük a legelején: mikor nem jön a baba

teherbeesés meddőség ovuláció menstruáció

Mint minden normális pár, egy idő után (8 év) elkezdtünk gondolkozni a gyermekvállaláson. Nem vagyunk összeházasodva, de ez sosem érdekelt minket igazán. 7 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, előtte normális ciklusaim voltak, kb. 26 naposak, normális mennyiségű vérzéssel, és szerencsére sosem voltam az a görcsölős fajta. Befejeztem a gyógyszerszedést, és kíváncsian vártam mi következik. 

Ha abbahagyod a gyógyszert, két fajta forgatókönyv létezik: van akinek egyből kialakul újra a normál ciklusa, és szinte azonnal teherbe esik. Totális tévhit, hogy várni kell pár hónapot a tisztulásra, hiszen nincs mi tisztuljon, annyira alacsony ezeknek a hormontartalma. Gondolj bele, hogy ha egy szemet kihagysz, akkor is teherbe eshetsz, tehát nem lehet túl erős. Abbahagyás után egyébként nagyobb is az esélye a fogantatásnak, hiszen a hormonok az egekbe szöknek, miután évekig korlátozva voltak. 

A másik eshetőség, hogy valakinek akár hónapokig nem jön meg, és a baba nem sikerül. Na hát én a kettő keveréke vagyok: a menzeszem visszaállt, és 26 naponta megjött, ugyanakkor nagyon gyengén. Míg gyógyszer előtt 4-5 napig is eltartott, most örültem, ha a második nap volt valami folt a betéten. Eltelt 9 hónap úgy, hogy nem estem teherbe. 

Hogy miket próbáltam ki ez idő alatt? Mindent, amit a neten találtam.

- ovulációs tesztek: az ovulációs teszt kizárólag akkor pozitív, ha mindkét csík azonosan erős. Érdemes késő délutáni időpontban csinálni, hiszen az LH hormon ekkor magasabb, és ez azt hivatott kimutatni. Ha egy ovu teszt pozitív, akkor másnap (!) kell együtt lenni, mert 24 óra múlva lesz tüszőrepedés. Nekem ebben a 9 hónapban csak negatív tesztem volt. 

- gyógynövényes teák: én nem mondom, lehet hogy valakinek hat. De horror áron rendeltünk egy „teherbeejtő“ csomagot, párommal együtt ittuk minden nap pontosan, és nem történt az ég világon semmi.

- méhpempő: nyalogattam én minden nap, hát mit ne mondjak, gusztustalan az íze. Ez is teherbeesést ígér, de én a helyedben ezt nem hinném el, max csak egészséges, az viszont vitathatatlan. 

- akrobatika szex után: ha gyertyaállásból lehetne indulni az olimpián, aranyérmes lennék. Minden pózt, mozdulatsort kipróbáltam (itt megjegyzem teherbeesni ezek nélkül tudtam).

- E-vitamin: na ettől is teherbe esel állítólag. Amúgy meg nem, ez csak egy vitamin a sok közül. De ha nagyon bízol benne, lehet elhiszed, mert az okosok szerint erősíti a méhnyálkahártya vastagodását a tüszőrepedés utáni időszakban. Végülis vitamin, nem is drága, egy próbát megér. 

- terhesvitaminok: ne költsd erre a pénzt előre, elegendő akkor, ha kiderül, tényleg terhes vagy. Ugyanis nem befolyásol semmit, főleg ha változatosan étkezel, és minden vitaminból jut a szervezetedbe.

- hőmérőzés: hozzám is eljutott természetesen a hőmérőzés módszere, görbét is vezettem bőszen. Ennek lényege, hogy a menzesz első napjától minden reggel felkelés előtt (lehetőleg óramű pontossággal) meg kell mérni a hőt digitális mérővel. Ha ezt minden nap feljegyzed, kapsz egy szép görbét, amely a ciklus feléig alacsonyabb hő (nekem kb. 36,5), majd ovuláció előtt hirtelen leesik (36), és ovu napján szépen megemelkedik (36,8-37). Ez ilyen magas is marad a következő menstruációig, de ha megfogant a baba, akkor fent maradállítólag... TÉVES! Direkt megmértem terhesen, és 36 alatt volt a hőm :) tehát újra leesett.

Az első 9 hónapban az orvosok sajnos a legtöbb helyen nem fognak veled foglalkozni, olyan közhelyeket mondogatnak, hogy idő kell ehhez, és majd jön a maga idejében. Nem, nem fog jönni, ha valami nincs rendben, és ezt mihamarabb ki kell vizsgáltatni. 

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával! 

0 Tovább

#1 - Igen, szerintem nem létezik.

teherbeesés meddőség

Sosem írtam blogot, és nem gondoltam, hogy valaha fogok. 

Azért vágok mégis bele, mert tudom, hogy nekem nagy segítség lett volna anno pozitív dolgokat olvasni egy-két számomra kétes dologról. Kifejezetten paramami vagyok, igen, de ennek sok előzménye van, amit igyekszek majd mindig megosztani veletek. 

Persze az első és legfontosabb szabály, hogy ha gyermeket tervezel vagy várandós vagy SOSE OLVASS FÓRUMOKAT :) De úgyis fogsz (tudom), én is ezt tettem, és kétségbeesve kerestem a választ a kérdéseimre, hiszen nem szeretnél minden apró dolog miatt orvost/védőnőt hívogatni. 

Nálam jobban szerintem kevesen parázták végig az egész utat, minden előfordult, így bízom benne, hogy sokmindenben tudok megnyugtató példával szolgálni az olvasóknak (itt zárójelben megjegyezném, hogy nem vagyok orvos, és természetesen én nem tudok tudományos választ adni, de talán akadnak az életetekben olyan apró dolgok, amire az én blogomban választ találhattok). 

Hát akkor bele is vágok, jó olvasást kívánok!

0 Tovább

A meddőség nem létezik

blogavatar

Utam az anyaságig. A történetem, hogy legalább TE ne aggódj annyit, amennyit én :)

Utolsó kommentek