#16 - Amikor megmozdul a baba

Szerintem minden várandós nő ezt várja a legjobban, hogy érezze, ahogy a baba mozog. 

Mikor fogod őt először érezni? 

Ha nem az első babádat várod, akkor akár a 14-15. héttől már érezhetsz apró mozgásokat. Ennek oka, hogy Te már tudod, mire kell figyelj :)

Viszont ha első babádat várod, akkor valószínűleg a 18-20. hét környékén érzed őt először. De ha addig nem történik semmi, akkor se ess kétségbe, mert vannak tényezők, amik ezt befolyásolják. Pl. ha a méhlepény a mellső falon tapadt meg, akkor előfordulhat, hogy csak a 21-22. hétre érzed határozottan a mozgást. Ez nem azt jelenti, hogy addig nem mozgott a babád, csupán Te még nem érezhetted. 

Mit fogsz először érezni? 

Olyasmit, mint a bélmozgás. Sőt, lehet hogy sokáig ezzel össze is téveszted. Ahhoz hasonlít, mintha 1-1 buborék pukkanna ki a hasadban, vagy érezhetsz belső simogatást is. Ezt mind ő csinálja, a tudtodra adja, hogy bizony ő ott van benned.

És ha paramami vagy, elkezdesz aggódni...

Ó igen, ne is tagadd :) Eddig azt hitted, hogy ha megmozdul, akkor már mennyivel nyugodtabb leszel. És eljönnek a napok, amikor a bébi szórakozik veled, és akár 2 napig meg se moccan. Ekkor természetesen kétségbe esel, rohansz a védőnőhöz vagy az orvoshoz szívhangot nézetni. Hogy ezt elkerüljük, elárulok Neked pár dolgot: 

 • a baba nem egész nap mozog. Sőt. A nap nagy részében ő alszik, a mozgásod, a séta elringatja, és esze ágában sem lesz akrobatikázni odabent. 
 • a baba nem minden nap mozog ugyanolyan intenzitással, így előfordulhat, hogy egy-egy napokat nem érzel. Van olyan, hogy egyik nap kibulizza magát, majd a következő nap belustul, ez teljesen normális, Te sem vagy minden nap ugyanolyan aktív :)
 • a baba néha csak gyengéket rúg. Ezzel sincs baj, nem az számít, hogy hogyan mozog a baba, a lényeg, hogy mozogjon. Ha ez egy gyenge mocorgás, akkor is megnyugodhatsz, ő valószínűleg teljesen jól van. 

Van pár módszer arra is, hogyan bírd mozgásra a babát, amikor már kezdesz becsavarodni az aggodalomtól: 

 • a pocaksimogatást nagyon szeretik, ha sokáig szuggerálod, és gondolsz rá, egy idő után jelezni fog ott, ahol a kezed van
 • igyál egy kólát vagy kávét, vagy egyél egy kis csokit, ez felpörgeti őt, és valószínűleg el is kezd mocorogni
 • ebéd után feküdj a bal oldaladra, 20 perc fekvés alatt meg kell mozduljon. Ha ez apró mozgás, az is rendben van, figyelgesd. 

Alapvetően az a normális, ha egy napon belül legalább 10 magzatmozgást tudsz megszámolni, mindegy milyen intenzitással. 

Ha ennek ellenére sem érzel semmi mozgást 24 órán belül, akkor érdemes elmenni a védőnőhöz, aki Doppler segítségével azonnal tud nézni szívhangot, és így Te is hamarabb megnyugszol. 

Amikor a baba mozgása megváltozik

Míg a második trimeszter végén már szinte minden nap intenzíven fogod érezni a babamozgást, a harmadik trimeszterre ez elkezd átalakulni. Nem enyhül és nem is erősödik, csak más. A babának ekkor már egyre kevesebb a helye, így nem erős rúgásokat fogsz már érezni a 30. hét után, hanem "fészkelődést". Hol az egyik oldalon nyomja majd ki magát, hol a másikon, néha egészen elképesztően el fog deformálódni a pocakod.

Illetve ez az az időszak, amikor a babád már érezhetően csuklani fog, mert nagyokat kortyol a magzatvízből, és félrenyeli. Ez annak a jele, hogy edzi a tüdejét, ami folyamatosan egyre fejlettebb, és próbál levegőt venni odabent, de természetesen nem tud, így csuklás lesz a vége, amit ritmikus lüktetésként fogsz érezni. Egy nap akár tucatszor is előfordulhat ez, a babád ebből semmi negatívat nem érzékel, és nem is árt neki. 

Konklúzió: igyekezz ne túlaggódni a baba mozgását, de nyilván azért normál keretek között legyél elővigyázatos, és minden nap figyelgesd. 

0 Tovább

#14 – Úristen, mi folyik itt?

magzatvíz szivárgás folyás burokrepedés fertőzés tisztasági betét

Ha Te is hasonlóan aggódós kismama vagy, mint én, akkor bizony ezt a kérdést már olyan százszor tetted fel a terhességed során a bugyidra nézve, és százszor rémültél halálra, hogy biztos baj van a gyerekkel. Na de én azért vagyok, hogy megnyugtassalak! :)

Bizony a tested terhesség alatt hormonális változásokon megy keresztül, így alapvetően a hüvelyi folyás mértéke is jelentősen megnőhet, főleg a várandósság második felében (de ez egyénenként változik). Amennyiben ez sima fehér vagy halványsárga színű és szagtalan, addig a tested öntisztulásáról van szó, így védekezik a sok baci ellen, abszolút normális, a tested védi a babát. Még akkor is, ha ipari mennyiségről beszélünk, és tisztasági betét nélkül nem tudsz élni – így lesz ez még egy darabig... Amennyiben színbeli eltérést tapasztalsz (pl. zöldes vagy szürkés, és egyáltalán nem szagtalan), az esetben érdemes az orvosoddal kenetet vetetni, hiszen abból kiderülhet, hogy van-e valamilyen hüvelyi fertőzésed. Ha van, akkor sem kell megijedni, amíg zárt a méhszáj, addig a babádhoz semmi nem fog tudni feljutni.

És itt következik az, hogy elkezded olvasni a netes fórumokat, ahol majd jól rádijesztenek, hogy bizony a magzatvized szivárog, szaladj az orvosodhoz... Tegyük tisztába ezt, hogy mit is jelent a szivárgás!

A magzatvíz bizonyos esetekben valóban elkezdhet szivárogni, akár már a második trimeszterben. Ennek oka lehet a méhszáj korai kinyílása, vagy a burok felső részén történt repedés (pl. egy extrém nagy súly emelése után). Az összes magzatvíz ilyenkor nem folyik el, csak szivárog szép lassan. Ez nem azért veszélyes, mert a babád körül nem marad víz (ugyanis a magzatvíz újratermelődik 3 óránként), hanem a fertőzések miatt, amelyek így közvetlenül eljuthatnak a babához, és ezt nem célszerű megvárni. Amennyiben ez beigazolódna, akkor valószínű szigorú kórházi fekvésre ítélnek, de ne aggódj, a legtöbbször nem erről van szó, csak feleslegesen parázol.

És jön a kérdésed, hogy mégis honnan tudod majd, hogy magzatvíz vagy folyás? Igen, sajnos nehéz megkülönböztetni, mert a folyás is lehet vízszerű. Az orvos személy szerint nekem úgy magyarázta el, hogy a magzatvíz tényleg víz, színtelen és édeskés illatú és semmi sűrűbb anyagot nem tartalmaz. Tehát ha az kifolyik, akkor úgy kell érezd, mintha kicsit bepisiltél volna, és folyni fog le a lábadon egy kisebb mennyiség... A folyás ezzel ellentétben sűrűbb állagú, még ha vizes is, és a bugyid felfogja jó esetben. Valamint a magzatvíz nem csak néha-néha csorog, hanem folyamatosan szivárog (pl. tesztelheted ezt köhintésre, vagy tüsszentésre). De ha erről fixen meg akarsz győződni, a patikákban már kapható erre kialakított Loritan betét, amely magzatvíz esetén kékes-zöldre elszíneződik, és nincs horror áron. Bővebben ITT olvashatsz erről.

magzatvíz szivárgás folyás burokrepedés fertőzés tisztasági betét
Forrás: www.loritan.hu

Még itt hozzá kell tennem, hogy bizony a terhesség alatt néha picit be is pisilhetsz, főleg mikor a baba egy pörgőrúgást mér a hólyagodra...akarva akaratlanul becsoroghat, nincs ebben semmi szégyellnivaló, a legtökéletesebbekkel is előfordult már :) Ezt is hiheted hirtelen magzatvíz szivárgásnak, de nyilván a vizelet szaga elég jellegzetes, így egyből tudod tesztelni miről van szó.

Konklúzió: ha bizonytalan vagy a magzatvíz szivárgást illetően, kérdezd meg az orvosodat, és meg fog nyugtatni. Amennyiben viszont biztos vagy benne, hogy ez nem folyás, ami távozik, inkább menj el egy gyors vizsgálatra, minthogy gond legyen. De ha megnyugtató adatot akarsz, a kismamák mindössze 2%-ánál fordul elő az, hogy tényleg a magzatvíz szivárog még idő előtt. Ez elég pici arány, döntsd el, hogy Te nem tartozol bele :)

0 Tovább

#10 - Az első trimeszter logisztikája

terhesség várandósság magzat genetikai vizsgálat prenatest amniocentézis védőnő terhesgondozás toxoplazmózis orvosok vizsgálatok nőgyógyász ultrahang nyaki redő nifty kombinált teszt down szindróma edwards patau

Amikor megtudod, hogy babát vársz, felmerül benned a kérdés, hogy hova is kell menni ilyenkor, és milyen vizsgálatok szükségesek. Gyakorlatilag az első 14 hétben van a legtöbb kötelező vizsgálat, és emlékszem, hogy engem teljesen összezavartak. Nem elég, hogy meg kell bírkózzál a tudattal és a határtalan boldogsággal, még egy erős logisztikai készségre is szükséged lesz. 

Én most megpróbálom Neked összeszedni, hogy mikor hova kell pontosan menni, és miért, hogy kicsit átlásd a káoszt. 

POZITÍV TESZT UTÁN

Ez kb. a 4-6. hét között esedékes mindenkinél. Az első és legfontosabb teendő az, hogy orvos lásson. Az orvos meg fogja tudni állapítani a terhességedet egy egyszerű vérvételből, vagy a méhnyálkahártya állapotából, de az 5. hétig még nem biztos, hogy látja a petezsákot (tehát ezelőtt még nem tudja megállapítani, hogy méhen belüli vagy kívüli a terhesség). Bizonyított méhen belüli terhességről az esetben beszélhetünk, ha az orvos pozitív szívműködést észlel, ez kb a 6-7. hét környékén esedékes, és ekkor terhesgondozásba vesznek, valamint megállapítják a terhesség kockázatát, ami lehet alacsony vagy magas kockázatú várandósság. Utóbbi a veszélyeztetett kategóriát jelenti, így valószínűleg azonnal táppénzt fog Neked javasolni. 

POZITÍV SZÍVMŰKÖDÉS UTÁN

Ezt követően fel kell keresd a területileg illetékes védőnői szolgálatot, hogy megtudd, melyik védőnőhöz tartozol. Ez esetben nem az számít, mi van a lakcímkártyádon, hanem az, hogy jelenleg hol tartózkodsz. A védőnő az első hetekben kiállít a részedre egy Várandósgondozási könyvet, amit kitölt, megnézi a vizeletedet, megméri a súlyodat, a haskörfogatodat és a vérnyomásodat. A védőnő lesz az az ember, akihez a legtöbb esetben ezen túl fordulni tudsz, telefonon legtöbbször őt fogod elérni, hiszen nem érdemes mindennel az orvost zaklatni. A védőnő a 12. hétig ki is fog jönni hozzád családlátogatásra. 

terhesség várandósság magzat genetikai vizsgálat prenatest amniocentézis védőnő terhesgondozás toxoplazmózis orvosok vizsgálatok nőgyógyász ultrahang nyaki redő nifty kombinált teszt down szindróma edwards patau

KISKÖNYVVEL A KEZEDBEN

A Várandósgondozási könyv tulajdonképpen a Te beutalód a különböző kötelező vizsgálatokra. A 8-9. héten esedékes az első terhesgondozás. Érdemes abba a városba járni, ahol az orvosod is rendel, hiszen így ő is könnyebben hozzájut a leleteidhez. A legelső terhesgondozás alapvetően a vérvételről szól, valamint a toxoplazma vizsgálatról, amelyet szintén vérből végeznek. Utóbbi egy fizetős szolgáltatás, de érdemes megcsináltatni minden vérvételkor, amennyiben még nem estél át az életed során toxoplazmózison. 

 • mi az a toxoplazmózis? "A toxoplazmózis egy apró, egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzés. Szaporodása csak macskákban zajlik, de "köztigazdája" lehet bármilyen melegvérű állat, illetve az ember is. Terhesség esetén az anya fertőzése általában tünetmentesen zajlik, de a parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot." (forrás: vital.hu) Konklúzió: kerüld a macskákat.

terhesség várandósság magzat genetikai vizsgálat prenatest amniocentézis védőnő terhesgondozás toxoplazmózis orvosok vizsgálatok nőgyógyász ultrahang nyaki redő nifty kombinált teszt down szindróma edwards patau

DÖNTÉS AZ ORVOSRÓL

Már ekkor érdemes eldönteni, melyik orvosnál szeretnél szülni, és felfogadni őt (nyilván ez pénztárca kérdése is, nem kötelező). Ez lényegében annyit tesz, hogy ezt követően az ő magánrendelésére jársz vizsgálatokra, és őt tudod hívni, ha baj van. Nyilván azt is elvárjuk, hogy majd ő legyen ott a szülésnél, hiszen bízunk benne, ez nem mindig jön össze. A bizalom nagyon fontos, ha nem érzed magad egy orvosnál komfortosan, és nem tudsz neki nyíltan beszélni a problémáidról, inkább válts!

KÖTELEZŐ ORVOSLÁTOGATÁSOK A 12. HÉTIG

 • háziorvos: el kell menjél a saját háziorvosodhoz is, akinek ki kell töltenie a rá eső részeket a kiskönyvben. Legyenek nálad korábbi leletek esetleges komolyabb betegségekről, műtétekről.
 • fogorvos: a fogászati vizsgálat már ekkor nagyon fontos, mert terhesség alatt nem csak az immunrendszer gyengül, de a fogak minősége is. Ha van szuvas fogad, azt még most be fogja tömni az orvos, a szuritól pedig ne félj, van kifejezetten kismamáknak adható változat. 
 • belgyógyász és EKG: szintén kötelező vizsgálat, hogy megnézzék a szívműködésedet, illetve az általános egészségi állapotodat. Fontos, hogy vidd a véreredményedet, mert azt fogja elsősorban kiértékelni. Amennyiben a háziorvosod belgyógyász is egyben, akkor egy füst alatt elintézheted a kettőt. 

A GENETIKAI VIZSGÁLAT

Ez a 12. héten esedékes, mely kötelezően egy ultrahang vizsgálatot jelent, ahol már először fogod egy pici embernek látni a babádat. Nem biztos, hogy a saját nőgyógyászunk végzi, fontos, hogy a megfelelő szakemberhez menjünk el, aki kellőképpen megnézi a bébit (lehetőség szerint jó minőségű ultrahang géppel!), hiszen a genetikai rendellenességeket első körben itt szűrik ki. Mit is néznek ilyenkor:

 • a baba méreteit: fejkörfogat, haskörfogat, combcsont, felkarcsont, gyomor, végtagok
 • méhlepény elhelyezkedését: megtapadhat a mellső falon, hátsó falon, a fundusban és a méhszáj környékén. Utóbbi az, ami pici gondot okozhat, és általában császármetszés a vége, de nem törvényszerű. Ha mellső falon tapad meg, akkor már hamar látszani fog a pocakod, de a baba mozgását lehet, hogy csak később fogod először érzékelni, de ez semmi gondot nem jelent. 
 • a baba szívműködését és a köldökzsinór áramlását
 • a baba ülőmagasságát (12. héten 55-65 mm körüli)
 • orrcsont jelenlétét: ez a Down-szindróma kiszűrésénél fontos
 • nyaki redő (NT) vastagságát: a legtöbb helyen 3 mm alatt számít normálisnak, de sokszor 4 mm-ig elfogadott. Efölött nő az esélye a fejlődési rendellenességnek, de ez sem 100%.   

Ez a vizsgálat körülbelül 80% biztonsággal szűri ki a kóros elváltozásokat. 

KIEGÉSZÍTŐ GENETIKAI VIZSGÁLAT

Ha a 80%-kal nem vagy elégedett, vagy az ultrahang bármilyen elváltozást mutat, javasolt az ún. Kombinált teszt elvégzése, mely egy vérvételből áll, de fizetős szolgáltatás (kb. 12.000 Ft), a terhesgondozóban igényelheted. Alapvetően 3 kórra szűr: Down, Edwards és Patau szindrómákra, ezzel együtt már 90%-os biztonságot ad a genetikai vizsgálat.

A személyes tapasztalatom az, hogy ez a vizsgálat inkább aggódásra, mintsem megnyugtatásra lett kitalálva. Ugyanis nem fogsz végleges eredményt kapni, csupán egy arányszámot (pl. 1:1000-hez a valószínűség), ami vagy lecsillapítja a félelmedet, vagy felerősíti. Nálam az utóbbi történt, ugyanis a szám határeset volt az alacsony és közepes kockázat között. Magas kockázatról csak akkor beszélhetünk, ha 1:250 alatti számot kapunk. 

MIT TEGYÜNK MAGAS KOCKÁZAT ESETÉN?

Több lehetőség van ilyenkor, de érdemes konzultálni az orvossal erről, hogy ő mit javasol (valamint a pénztárcád se egy utolsó szempont...):

- korionboholy-mintavétel (CVS) és a magzatvízvétel (amniocentézis): invazív vizsgálat, mely vetélési kockázattal jár, bár ez a kockázat alacsony (1%). Előnye, hogy nem fizetős szolgáltatás, és 100% pontosságú eredményt ad. 

- PrenaTest és Nifty-Teszt: mindkettő non-invazív eljárás, tehát semmilyen kockázattal nem jár, de igen drága. Egy vérvétel az egész, melyet külföldön analizálnak (előbbit Németországban, utóbbit Kínában). Lényege, hogy a véredből képesek kiszűrni a magzat DNS-ét (amennyiben min. 4% megtalálható benne), így 99,8%-os pontossággal kideríthetőek a kóros elváltozások. Mivel DNS-t néznek, így a baba neme is tökéletes pontossággal kideríthető. Ez a teszt már a 9. héttől végezhető, és kb. 7 munkanap a feldolgozási ideje. - Én magam elvégeztettem a PrenaTestet a 3 kór kiszűrésére vonatkozóan a 13. héten (165.000 Ft), amely szerencsére abszolút negatív, és kiderült, hogy egy pici hercegnő van a pocakomban :)

HA TÚL VAGY A 13. HÉTEN

Letelt az első trimeszter. A szerencsésebbeknél a hányinger, a mellfeszülés és a fáradtság is megszűnik létezni, de ez nincs kőbe vésve.

Ne feledd, hogy 90 napos várandósság után jogosult vagy a magzati adókedvezmény igénybevételére, ezt mindenképp kérd a munkáltatódtól, hiszen plusz pénzt jelent a fizetésed mellé. Ehhez csupán az orvosodtól kell egy igazolást kérj. 

Na. Ugye milyen bonyolult? :)

KOMMENTELJ: Ha kérdésed van a poszttal kapcsolatban, vitassuk meg, és segítsünk egymásnak a tapasztalatok leírásával!

0 Tovább

A meddőség nem létezik

blogavatar

Utam az anyaságig. A történetem, hogy legalább TE ne aggódj annyit, amennyit én :)

Utolsó kommentek